Chinese groei valt fors terug: wordt China nooit de grootste economie ter wereld?

Almaar meer economen twijfelen eraan of de voorspelling dat China op economisch vlak vroeg of laat groter wordt dan de VS ooit wel zal uitkomen. De jongste terugval in het Aziatische land zal in elk geval het inhaalproces vertragen.

Waarom is dit belangrijk?

Dat China het nieuwe nummer één zou worden, werd door velen tot voor kort als een bijna-zekerheid aangenomen. Als de Verenigde Staten toch aan kop blijven, wijzigen de geopolitieke machtsverhoudingen misschien minder dan gedacht.

In het nieuws: Nieuwe indicatoren van de Chinese overheid bevestigen wat al een tijdje duidelijk is: de economische groei in China valt fors terug. En dan moet de grootste COVID-schok wellicht nog komen.

De details:

  • De activiteit in zowel de Chinese industrie als de dienstensector is in december gezakt naar het laagste niveau sinds februari 2020, zo blijkt uit de jongste PMI-vertrouwensindicatoren.
  • Volgens economen zal de dramatische versoepeling van het Chinese COVID-beleid leiden
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer