Engeland toch in lockdown voor Kerstmis door versie van corona die ’70 procent besmettelijker is’

De Britse premier Boris Johnson heeft slecht nieuws voor een groot stuk van zijn land. De coronamaatregelen moeten worden verscherpt omdat het zuiden van Engeland getroffen wordt door een golf van het virus die tot 70 procent besmettelijker is.

Virologen hadden het al aangekondigd: er zouden varianten van Covid-19 opduiken. Nu lijkt dat het geval te zijn in Zuid-Engeland, waar het coronavirus stevig huishoudt. Genoeg om naar fase 4 van de coronabarometer over te schakelen.

Concreet wil dat zeggen dat de Britten in die regio geen gezinnen meer mogen mengen. Tot in fase drie mochten de Britten met zes mensen samenzitten, binnen. Voor Kerstmis werd gevraagd om maximaal twee gezinnen samen te brengen. In fase 4 kan daar volgens Johnson geen sprake van zijn.

70 procent besmettelijker

De premier kondigde ook aan dat de variant op het virus die door het zuiden van het land jaagt, niet dodelijker is of u zieker maakt. Maar het draagt wel makkelijker over, het is tot 70 procent besmettelijker. Johnson wou met zijn mededeling vooral geruststellen: de vaccins die momenteel in het Verenigd Koninkrijk worden uitgerold, zijn even effectief tegen deze variant.

Tot nader order betekent dat echter dat een groot stuk van het VK in een harde lockdown gaat. Dat betekent ook dat Londen stilvalt, want een kwart van de coronagevallen in de Britse hoofdstad blijkt afkomstig van het nieuwe virus.

Het kabinet van Johnson moest met spoed samenkomen nadat een uitbraak in Londen plotse zorgen baarde. De maatregelen zijn daar een uitloper van. De premier liet nog optekenen dat hij de nieuwe regels ‘sterk betreurt’, maar dat ze nu eenmaal noodzakelijk zijn. ‘Het is nu niet zo erg als in maart of april’, klonk het. ‘Toen hadden we nog geen lichtpuntje aan het einde van de tunnel. Dat hebben we nu wel.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20