Veel minder Amerikanen vragen uitkering aan dan verwacht

De afgelopen week vroegen 803.000 Amerikanen een werkloosheidsuitkering aan. Dat zijn er 10 procent minder dan een week eerder en veel minder dan de verwachte 888.000. Maar het cijfer blijft nog steeds historisch hoog.

In de tweede week van december kreeg het Amerikaanse ministerie van Werk 892.000 aanvragen voor een werkloosheidsuitkering binnen, vorige week waren dat er 803.000. Waarnemers hadden gerekend op het veel hogere 888.000.

Dat klinkt dus positief en dat is het ook deels, want de aanvragen komen daarmee terug van hun hoogste punt sinds begin september, maar meer dan 800.000 is nog altijd ongelooflijk veel. Het zijn uiteraard niet de 7 miljoen die de VS in het begin van de pandemie zagen, maar in ‘normale’ tijden krijgen de arbeidsdiensten maar gemiddeld 200.000 aanvragen per week.

Het is al de derde week op rij dat het aantal uitkeringen boven 800.000 ligt. De twee maanden daarvoor zaten die telkens onder die grens.

Steunpakket

Experts geloven dat de uitkeringsaanvragen de komende weken zullen dalen nu Democraten en Republikeinen er na veel vijven en zessen een steunpakket van 900 miljard dollar hebben doorgekregen, maar daar zijn nog enkele problemen mee.

Trump is er niet over te spreken en weigert het voorstel te tekenen. Daardoor moeten de politici opnieuw rond de onderhandelingstafel gaan zitten. Hij wil in het bijzonder dat elke Amerikaan 2.000 dollar krijgt in plaats van de geplande 600 dollar. Joe Biden gaf al aan dat hij een nieuw pakket wil onderhandelen als hij aan het roer komt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20