Hoe makkelijk kan je geld lenen?

In het leven van de eenentwintigste eeuw kosten een heleboel veel zaken een bepaald geldbedrag. Geld speelt dan ook een erg belangrijke rol in het leven van de meeste mensen. Het maakt dan ook weinig uit of je nu een nieuwe auto, een hippe smartphone of een degelijke wasmachine wilt gaan kopen, in alle gevallen zal er geld aan te pas komen. Uiteraard zul je voor de ene aankoop wat dieper in de buidel moeten tasten dan voor de andere waardoor het uiterst handig is om altijd een bepaald spaarpotje achter de hand te hebben. Met wat spaargeld kun je namelijk vaak (een deel van) de aankoop direct bekostigen. Voor de duurdere aankopen, zoals een auto, zul je natuurlijk wel wat meer spaargeld moeten hebben, dan voor bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe broek. Op het moment dat je het geld, dat nodig is voor een bepaalde aankoop, niet meteen beschikbaar hebt, dan is het goed om te weten dat geld lenen niet in alle gevallen enorm moeilijk hoeft te zijn.

Geld lenen is soms gewoon noodzakelijk

Eerder noemden we al de aanschaf van een auto als leendoel. Geld lenen voor de aanschaf van een nieuwe wagen is immers in de praktijk één van de meeste afgesloten leningen gebleken. Voor een enorme groep mensen binnen onze samenleving is het bezit van een auto nu eenmaal onontbeerlijk, bijvoorbeeld omdat ze het voertuig gebruiken voor hun werk of om dagelijks van en naar hun werkplek te kunnen pendelen. Aan de andere kant zal de aanschaf van een auto, ongeacht of deze nieuw of tweedehands is, voor een groot aantal mensen een flinke financiële aderlating betekenen. Om die reden besluiten steeds meer mensen om een lening aan te gaan en op die manier de kosten over een langere periode uit te strijken.

Juist vanwege deze reden is geld lenen vandaag de dag een heus gemeengoed geworden. Daarnaast zijn er veel mensen die een lening aangaan om hun bestedingsruimte te verruimen of om een verbouwing van hun huis gemakkelijker mee te financieren. Ongeacht het leendoel dat je in gedachten hebt, in alle gevallen zal het niet alleen prettig, maar uiteraard ook makkelijk zijn om de optie “geld lenen” achter de hand te hebben.

Geld lenen is een voorschot op de toekomst

Voor welk leendoel je geld wilt gaan lenen, maakt eigenlijk weinig uit. In alle gevallen zul je immers geld dienen te betalen voor de lening die je aan bent gegaan. Dit wil dus zeggen dat je, door een bepaald geldbedrag te lenen, je niet alleen het project financiert dat je voor ogen had, maar ook dat je de kredietverstrekker een vergoeding betaalt voor het verstrekken van deze lening. Een belangrijk voordeel van geld lenen is echter wel dat je met de leensom als het ware een voorschot kunt nemen op de toekomst. Een lening zal je namelijk in staat stellen om niet per definitie zelf te beschikken over de nodige financiële middelen om toch al van het bepaald product te kunnen genieten.

Voordat je echter definitief besluit om geld te gaan lenen, is het natuurlijk wel essentieel om je van tevoren goed in verschillende leningen en andere mogelijkheden te verdiepen. Niemand zit er immers op te wachten om te veel te betalen voor het aangaan van een lening. In dat geval zou je namelijk weer minder geld overhouden om andere leuke (of nuttige) dingen mee te kunnen doen. Voordat je geld gaat lenen, moet je jezelf dan ook afvragen waar je gemakkelijk, maar zeker ook op een verantwoorde manier, geld zou kunnen lenen.

Waarvoor kan je een lening afsluiten?

Bij de verschillende kredietverstrekkers die in ons land, en tegenwoordig ook op het internet, actief zijn, kun je verschillende leenvormen tegenkomen. Niet elke leenvorm zal echter voor iedereen even interessant, of zelfs verantwoord, zijn en in bepaalde gevallen zelfs de geldzorgen alleen maar groter maken. Het is dan ook zaak dat je altijd een lening afsluit die past bij je persoonlijke- en financiële situatie.

Persoonlijke lening

Zo kun je onder andere ervoor kiezen om geld te lenen via een persoonlijke lening. Met een persoonlijke lening is het mogelijk om geld te lenen voor allerlei persoonlijke doeleinden. Door te kiezen voor deze leenvorm zul je op voorhand precies weten hoeveel je maandelijkse aflossing en rentevergoeding zal zijn waardoor er geen verrassingen op je pad kunnen komen. De rente die over een openstaande persoonlijke lening wordt berekend, zal vaak vast zijn en dus gedurende de volledige looptijd niet wijzigen. De meeste kredietverstrekkers bieden hun potentiële klanten steeds vaker de mogelijkheid om door middel van een online simulatie te berekenen hoeveel de maandelijkse afbetaling zal bedragen wanneer je voor een bepaald leenbedrag en looptijd kiest.

Doorlopend krediet

Bij deze leenvorm is het ook mogelijk om geld te lenen voor persoonlijke doeleinden. Door te kiezen voor een doorlopend krediet zul je op voorhand echter niet weten hoeveel je uiteindelijk aan leenkosten moet gaan betalen, en wat de hoogte van je maandelijkse aflossing en rentevergoeding zullen zijn. Een doorlopend krediet biedt je dan ook wat minder zekerheid, dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening. De rente die over een openstaande doorlopend krediet wordt berekend, zal bovendien meestal variabel zijn en dus tijdens de looptijd kunnen stijgen of dalen (afhankelijk van veranderingen op de financiële markten). De meeste kredietverstrekkers bieden echter ook vaak de mogelijkheid om met een online simulatie enigszins een beeld te vormen van het verloop van deze leenvorm. Doordat je echter tussentijds de afloste schuld weer (deels) op kunt nemen, zal het een stuk lastiger zijn om het einde van de looptijd en de uiteindelijke leenkosten te bepalen. Daar staat echter wel tegenover dat je kunt genieten van meer flexibiliteit en vaak een wat lagere rente.

Persoonlijke lening met een specifiek leendoel

Een autolening is één van de voorbeelden die gegeven kunnen worden als het gaat om een persoonlijke lening met een specifiek leendoel. In dit geval is de persoonlijke lening immers toegespitst op de financiering van een bepaald leendoel (in het voorbeeld de aanschaf van een auto). Dit soort leningen is in de regel af te sluiten met een maximale looptijd en doorgaans niet bedoeld voor erg grote aankopen. Op de websites van steeds meer kredietverstrekkers zijn eveneens simulaties uit te voeren met betrekking tot deze leenvorm zodat je vooraf precies weet wat je te wachten zal staan.

Hypothecaire lening

De financiering van een eigen woning, maar ook voor het bouwen of verbouwen van een pand, lukt meestal niet met enkel eigen middelen. Het afsluiten van een hypothecaire lening, ook wel hypotheek genoemd, is voor de meeste mensen bittere noodzaak. Met een hypothecaire lening kun je meestal de aankoop en de administratieve kosten die hierbij komen kijken dekken. Net zoals voor de meeste andere leenvormen, kun je ook voor een hypotheek steeds vaker een online simulatie uitvoeren zodat je van tevoren exact weet hoeveel je af dient te betalen, welke looptijd de hypotheek zal hebben en welke bijkomende voorwaarden er aan deze lening zijn verbonden.

Minilening

Een minilening, ook vaak minikrediet genoemd, is een leenvorm waarbij het mogelijk is om een kleine som geld te lenen voor een korte periode te lenen. Hierbij kun je denken aan leensommen die liggen tussen de 100 en de 1000 euro. Een minilening kan dan ook erg handig zijn als je onvoorziene uitgaven moet financieren, zoals een wasmachine of koelkast die vervangen of gerepareerd dient te worden. Het minikrediet is gemakkelijk online af te sluiten. Als bijkomend voordeel van een minilening moet bovendien worden vermeld dat er geen wettelijke verplichting bestaat om een aanvraag eerst te toetsen bij het CKP. Een registratie bij het CKP zal voor de verstrekking van een minilening dan ook niet belangrijk zijn of problemen op kunnen leveren. Hier staat echter wel tegenover dat je rekening moet houden met een erg korte looptijd (hooguit 3 maanden), een relatief lage leensom (minder dan 1000 euro) en een erg hoge rentevergoeding bij het aangaan van een minilening.

Microkrediet

Geld lenen op het moment dat je een startende ondernemer bent, kan gemakkelijk door een microkrediet af te sluiten. Een microkrediet is namelijk een zakelijke lening waarbij je geld leent waarmee je je eigen onderneming op kunt starten of uit kunt breiden. Vaak kun je bij een verstrekker van microkredieten niet alleen geld lenen, maar eveneens het nodige persoonlijke advies op maat vragen als je een eigen baas bent, of dit wilt worden.

Makkelijk geld lenen bij welke bank?

Niet bij elke reguliere bank zal het even makkelijk zijn om een lening af te sluiten. Toch zijn er nog een aantal mogelijkheden te bedenken om toch de benodigde leensom in handen te kunnen krijgen, zoals door in zee te gaan met banken die wat makkelijker zijn in het verstrekken van een lening. Je zult hiervoor uiteraard wel wat onderzoek moeten doen, maar dat is vast en zeker de moeite waard. Zeker als je van een aantal kredietverstrekkers al te horen hebt gekregen dat geld lenen in jouw situatie onmogelijk is. Bij voorkeur vraag je dan ook bij verschillende kredietverstrekkers offertes aan.

Zie ook: Hoe kan je geld lenen zonder bank? 

Geld lenen is nooit kosteloos

Indien je geld wilt gaan lenen, voor welk doel dan ook, dan is het zaak om je goed te blijven beseffen dat een lening je altijd geld zal gaan kosten. Kredietverstrekkers lenen nu eenmaal niet gratis hun kapitaal uit, en lopen daardoor zelfs een bepaalde financieel risico. Om die reden wil een kredietverstrekker ook altijd zoveel mogelijk zekerheid krijgen over de terugbetalingscapaciteit van elke kredietnemer, maar ook wordt er altijd een vergoeding in rekening gebracht als compensatie voor de breidwilligheid om geld uit te lenen.

Geld lenen kost dus absoluut geld en alleen door te gaan sparen kun je in principe deze euro’s in eigen zak houden. De huidige rentes die je moet betalen over een geleend geldsom zijn immers niet voor de poes. Op het ogenblijk dat je een lening aangaat om uit de financiële problemen te blijven dan zal dit slechts een tijdelijk een oplossing zijn. Aan het einde van de rit heb je immers altijd meer betaald dan het eigenlijke doel waar je het geld voor hebt geleend.

Vergelijken kan leenkosten beperken

Makkelijk geld lenen kan op diverse manieren, dat blijkt alleen al uit het brede scala aan kredietverstrekkers dat als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten. Maar ondanks het feit dat je je financiële situatie duidelijk in beeld hebt, zal de toekomst toch ook goed onder de loep genomen dienen te worden. Je moet immers goed tot je door laten dringen wat de consequenties zullen zijn van het afsluiten van een bepaalde lening. Om je daarbij te helpen, bieden steeds meer kredietverstrekkers potentiële klanten de mogelijkheid om op hun website een online simulatie uit te voeren en zo een bepaalde lening nauwkeurig te bestuderen. Met een dergelijke online simulator kun je in een paar minuten te weten komen welke kredietverstrekker en leenvorm het beste bij je persoonlijke behoeften aansluit.

Conclusie

Bij bepaalde kredietverstrekkers lijkt het lenen van geld wel erg makkelijk te gaan, maar of je dan ook verantwoord bezig bent, is een heel ander verhaal. Op het moment dat je een lening aan wilt gaan, zul je dus eerst eerlijk tegen jezelf moeten zijn en je financiën nauwkeurig moeten bestuderen om te zien of je wel over voldoende terugbetalingscapaciteit beschikt om je voor een bepaalde periode aan deze verplichtingen te verbinden.

Zelfs als je makkelijk geld kunt lenen, kan dit immers later voor vervelende gevolgen zorgen, bijvoorbeeld omdat je persoonlijke situatie plotseling verandert en daardoor de aflossingen van de leningen op de tocht kunnen komen te staan. Makkelijk geld lenen zou om die reden dan ook altijd samen moeten gaan met verantwoord een lening afsluiten. Door verantwoord geld te lenen, zul je bovendien aardig wat van de uiteindelijke leenkosten kunnen besparen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20