Kan ik geld lenen zonder werk?

U zit momenteel zonder werk en u hebt dringend geld nodig? U zou graag geld lenen maar U weet niet of dat mogelijk is? Kredietgevers willen namelijk dat u het geleende geld kan terugbetalen en dat zal niet evident zijn als u geen werk heeft. 

Er zijn verschillende mogelijkheden om geld te lenen als u (tijdelijk) werkloos bent, maar het is zeker niet eenvoudig. Doorgaans neemt de bank uw inkomen als maatstaf voor uw kredietwaardigheid. Veel banken vragen u uw inkomsten van de afgelopen twee à drie maanden voor te leggen. Vandaag kunt u bij veel banken op hun site een simulatie maken om na te gaan hoeveel u kunt lenen. Wie verschillende leningen wil vergelijken, kan een beroep doen op vergelijkingssites, zoals TopCompare.be. Op die manier kunt u al nagaan of u eventueel in aanmerking komt voor een lening en hoeveel u kunt lenen. Hieronder bekijken we opties die u heeft wanneer u (tijdelijk) zonder werk zit.

Mogelijkheden om te lenen zonder werk

Lenen met een uitkering

Als u een uitkering krijgt, bestaat er een kans dat u effectief een lening of een krediet kan afsluiten. Een uitkering wordt namelijk gezien als een bron van inkomsten. Het bedrag dat u kunt lenen, zal kleiner zijn dan normaal. Het hebben van een uitkering garandeert niet dat u een lening krijgt. Daarnaast wordt het maandelijkse bedrag waarvan u moet leven aanzienlijk kleiner.

Geld lenen met borgstelling

U kunt ook aan een vriend of een familielid vragen of ze eventueel borg voor u willen staan. Wie zich borg stelt voor een lening kan bij wanbetaling van de kredietnemer verplicht worden om de schulden in diens plaats af te betalen. We raden u dan ook aan om niet zomaar een beroep te doen op deze optie. Dergelijke situatie kunnen immers uw relatie onder druk zetten wanneer u er bijvoorbeeld niet in slaag om uw financiële verplichtingen na te komen.

Hoe dan ook zal de kredietgever zijn licht laten schijnen over de financiële situatie van de borgsteller. Die wil namelijk zeker zijn dat de borgsteller in geval van nood de lening kan terugbetalen.

Sociale leningen

Als je toch nog een inkomen hebt dat redelijk laag ligt, dan is het mogelijk om een sociale lening aan te gaan. Deze lening is speciaal gericht op mensen met lage inkomens. Sociale leningen hebben doorgaans interessante rentevoeten. Deze lening kan je vinden bij De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of Het Vlaams Woningfonds. Dergelijke leningen worden enkel toegekend aan mensen die een woning willen kopen, of huren. In dat laatste geval kunt u geld lenen om uw huurwaarborg te betalen. Het geld kan bijvoorbeeld niet gebruikt worden om een nieuwe televisie te kopen.

Zelfstandige

Als u werkloos bent en binnenkort zelfstandige wordt, kan je gebruikmaken van de startlening van PMV/z. Via deze lening kunt u tot maximaal 100.000 euro lenen tegen een voordelig tarief. De Startlening kan aangevraagd worden als u maximaal vier jaar actief bent als zelfstandige in hoofdberoep. De looptijd van de lening bedraagt 3 tot 10 jaar. U moet weten dat deze lening uitsluitend gebruikt kan worden om uw professionele activiteiten te financieren. Zo kunt u de lening onder meer gebruiken voor investeringen in machines, burelen, computers of de overname van een bestaande handelszaak.

Goed om te weten

De banken zien u niet als kredietwaardig als je werkloos bent. Het komt dus niet zo vaak voor dat banken geld lenen aan werklozen. Ga zeker en vast niet lenen bij de eerste de beste kredietverstrekker. Soms kan het aanbod aanlokkelijk zijn, maar zodra u een betaling niet nakomt, kunnen ze agressief te werk gaan. Bekijk op voorhand het volledige prijskaartje en het kostenpercentage per jaar.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om te lenen als u werkloos bent. Weet wel dat het niet evident zal zijn en vele banken u wellicht geen lening willen aanbieden. Ga altijd na wat het prijskaartje en het jaarlijkse kostenpercentage van uw lening is. Op die manier zult u de voordeligste lening vinden.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.