Hoe moet je geld lenen voor een eenmanszaak?

Je hebt gekozen voor een eenmanszaak: een eenvoudige boekhouding, goedkoop starten en geen verplicht minimumkapitaal. Klinkt simpel, maar dat wil niet zeggen dat er geen centen nodig zijn. Een eenmanszaak heeft veel voordelen. Maar de belastingen lopen veel hoger op en je draagt wel alle financiële risico’s. Daarom is het belangrijk om eens na te denken wat de mogelijke kredieten zijn naast je eigen spaarrekening. 

Startlening

Heb je geld nodig bij de opstart van je eenmanszaak? Dan kan je een beroep doen op de startlening van PMV/z. Een belangrijke voorwaarde bij deze lening is dat je niet meer dan vier jaar zelfstandige  in hoofdberoep bent. De bedragen die je kan lenen bij de startlening kunnen oplopen tot 100.000 euro. Met deze lening kan je dus al een hele weg verder.

De looptijd van de lening bedraagt tussen 3 en 10 jaar. Net zoals bij een traditionele lening ben je de kredietverstrekker interesten verschuldigd. Bij een startlening is dat 3 procent. De startlening is overigens enkel beschikbaar voor ondernemers die in het Vlaamse gewest wonen of daar een maatschappelijke zetel heeft.

Als je leent bij PMV/z, moet je beantwoorden aan de Europese kmo-definitie:

  • minder dan 250 voltijds equivalenten;
  • een jaaromzet van maximum € 50 miljoen en/of een balanstotaal van maximum 43 miljoen euro;
  • de onderneming maakt geen deel uit van een groep die geen kmo is op basis van de regels van de partner- en verbonden ondernemingen voor deelnemingen vanaf 25 procent.

Het investeringskrediet

Wil je voor je eenmanszaak een nieuwe wagen of een nieuwe machine aankopen? Dat kan met het investeringskrediet. Bij deze vorm is er een vaste rentevoet en zijn de lasten fiscaal aftrekbaar. In ons land kan je bij veel banken zo’n krediet afsluiten.

De voorwaarden kunnen natuurlijk variëren van kredietgever tot kredietgever. De looptijd bij het merendeel van de banken is afgetopt op 20 of 25 jaar. Hou er wel rekening mee dat de looptijd afhankelijk kan zijn van hetgeen je wilt financieren met je krediet. We nemen de grootbank KBC als voorbeeld. Voor de financiering van bedrijfsmaterieel en -voertuigen bedraagt varieert de looptijd tussen 2 à 5 jaar. Voor de aankoop van vastgoed kan de looptijd opgetrokken worden tot 20 jaar.

Net zoals bij een hypothecaire lening voor particulieren krijg je bij een investeringskrediet doorgaans de keuze uit een vaste en variabele rentevoet. Bij een vaste rentevoet weet je perfect op voorhand hoeveel de maandelijkse aflossingen zullen bijdragen. Bij een variabele rentevoet kunnen de maandelijkse aflossingen stijgen of dalen.

Winwinlening

Heb je een vriend of familielid die jou wil helpen? Win-win, want jij krijgt krediet en de kredietgever ontvangt een jaarlijkse belastingkorting. De karakteristieken van de winwinlening zijn tijdens de coronacrisis aangepast.

Kredietgevers krijgen sinds de gezondheidscrisis een jaarlijks belastingkrediet van 2,5 procent. Voorts kunnen ze via deze formule tot 75.000 euro lenen aan een Vlaamse kmo. Indien je er niet in slaagt om het krediet terug te betalen, kan de kredietgever 40 procent van het verschuldigde bedrag terugkrijgen via een eenmalig belastingkrediet.

Als ondernemer kan je dankzij de winwinlening tot 300.000 euro lenen. De looptijd van die lening varieert van 5 tot 10 jaar. De wettelijke intrestvoet voor 2021 bedraagt net zoals in 2020 1,75 procent. Daardoor mag de rente van een winwinlening afgesloten in 2021 liggen tussen 0,875 en 1,75 procent. De lening is wel enkel beschikbaar voor Vlaamse kmo’s.

Andere financieringsvormen

Naast de drie meest gebruikte vormen, zijn er nog tal van opties. Denk bijvoorbeeld aan een bijkomende lening bij de bank. Hier is wel een sterk financieel plan belangrijk. Ook zal je sneller een lening krijgen als je al wat langer in het vak staat. Je hebt dan namelijk het voordeel dat je cijfers kan voorleggen. De banken hebben doorgaans meerdere kredietformules om je te helpen een specifiek project te financieren.

Heb je krediet nodig en leen je liever niet? Dan kan crowdfunding of Business Angels Netwerk Vlaanderen de oplossing zijn. BAN Vlaanderen helpt startende en groeiende ondernemingen met hun netwerk van privé-investeerders.

Wanneer je geld nodig hebt voor je eenmanszaak naast je spaarvarken, is er dus keuze genoeg. Maar denk eerst dus zeker goed na of je wel degelijk geld wil lenen. De leuze ‘geld lenen kost ook geld’ telt altijd.

Lees ook: 

Meer