Europese beurzen gaan kopje onder

De Europese beurzen hebben de laatste beursdag van de week in mineur afgesloten. Meer en meer landen zien zich genoodzaakt om strengere coronamaatregelen te nemen nu er meer en meer varianten van het virus opduiken.

Het optimisme van de beleggers heeft een deuk gekregen. Het besef lijkt te komen dat de coronacrisis niet eerstdaags voorbij zal zijn. Zo kwam begin deze week aan het licht dat Pfizer tijdelijk minder vaccins zal leveren. Daarenboven nemen meer en meer landen strengere maatregelen om het coronavirus in te dijken. In Nederland gaat bijvoorbeeld zaterdag de avondklok in vanaf 21 uur.

Ook Christine Lagarde, voorzitster van de Europese Centrale Bank, had tijdens haar toespraak aandacht voor de coronacrisis. Ze denkt dat de Europese Unie richting een zogeheten double dip recessie uitgaat.

Verlies Bel20

De Bel20 verloor 0,75 procent. Aedifica was met een stijging van 2,5 procent de koploper in de Belgische sterindex. Het zorgvastgoedbedrijf staat hoog aangeschreven bij de analisten. Zo heeft ING eerder deze week een koopadvies gegeven voor het aandeel met een koersdoel van 115 euro.

Galapagos en Barco waren de twee hekkensluiters van de sterindex met een verlies van respectievelijk 2,1 en 5 procent.

Cofinimmo deed er 0,5 procent bij. De zorgvastgoedspecialist koopt in Finland een woonzorgcentrum in aanbouw. Het project kost het bedrijf 12 miljoen euro.

Econocom verloor 5 procent. Het bedrijf liet in een tradingupdate over 2020 weten dat de courante bedrijfswinst gezakt is tot 122,5 miljoen euro.

Europese beurzen kleuren rood

Ook elders in Europa kleuren de beurzen rood. De Eurostoxx50 verloor 0,55 procent. De Nederlandse AEX moest vrijdagavond na enkele sterke dagen terrein prijsgeven. De index verloor 0,5 procent.

In Duitsland deed Siemens er 6,5 procent bij. De conglomeraat in elektronica heeft in het eerste kwartaal van zijn lopende boekjaar boven verwachting gepresteerd. De divisie digital Industries zag de omzet op vergelijkbare basis met 5 procent stijgen. Bij Smart Infrastructure ging de omzet 4 procent hoger.

Meer