ECB handhaaft de bodemrente

De Europese Centrale Bank raakt momenteel niet aan het huidige beleid. Dat betekent onder meer dat de belangrijkste rente op 0 procent blijft staan.

De ECB heeft donderdag geen nieuwe maatregelen aangekondigd. De banken kunnen dankzij de nulrente gratis geld blijven lenen bij de toezichthouder. De depositorente blijft op -0,5 procent staan. De banken moeten dus betalen als ze geld stallen in Frankfurt.

Ongewijzigd beleid

De ECB wil met haar maatregelen een inflatie van net geen 2 procent bereiken. Tot nu toe is de toezichthouder daar nog niet in geslaagd. De inflatie kwam in december voor de vierde maand op rij uit op -0,3 procent. ‘De inflatieverwachtingen zijn weliswaar lichtjes gestegen’, zei Christine Lagarde, voorzitster van de ECB.

Ze liet tijdens een persconferentie weten dat de economische verwachtingen grotendeels ongewijzigd blijven tegenover de voorspellingen in december. ‘De risico’s blijven neerwaarts gericht, maar minder nadrukkelijk’, aldus Lagarde. ‘De uitrol van de vaccins geeft ons meer vertrouwen dat er oplossing komt voor de gezondheidscrisis.’

Positieve en negatieve trends

Naast de start van de vaccinatiecampagnes haalde Lagarde nog een aantal andere positieve elementen aan die de economische groei in de EU moeten aanzwengelen, zoals het verdwijnen van de politieke onzekerheid in de Verenigde Staten en de goedkeuring van het Europese herstelfonds.

Toch heeft de ECB ook aandacht voor de negatieve trends. Lagarde had het tijdens de persconferentie onder meer over de varianten van het coronavirus. Zo is de Britse variant van het coronavirus al opgedoken in 60 landen.

Zij beschreef de economische prognoses die de ECB zes weken geleden publiceerde en waarin voor dit jaar een economische groei van 3,9 procent wordt voorspeld, als ‘zeer gegrond’.

Voorts benadrukte Lagarde dat het budget voor het opkoopprogramma (PEPP) van 1.850 miljard euro niet volledig gebruikt hoeft te worden. Veel economen verwachten dat de ECB alsnog dat volledig bedrag zal opsouperen, maar dat het plafond wel niet verhoogd wordt. Tijdens de vorige vergadering had de ECB beslist om haar aankoopprogramma van overheids- en bedrijfsobligaties met 500 miljard euro uit te breiden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20