Britse variant coronavirus al aanwezig in 60 landen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de Britse variant van het coronavirus al opgedoken in 60 landen. Dat zijn er 10 meer dan vorige week.

Week na week lijken er nieuwe varianten van het coronavirus op te duiken. Zo heeft Duitsland eerder deze week gemeld dat er in Beieren 35 mensen besmet zijn met een nieuwe variant van het virus.

Besmettelijkere varianten

De toename van het aantal varianten maakt het voor de overheden niet gemakkelijk om de bevolking te beschermen tegen het virus. Dat is zeker het geval wanneer een variant besmettelijker is dan het originele virus. De Britse variant is daar een mooi voorbeeld van. Die zou tot 70 procent besmettelijker zijn.

De WHO liet woensdag weten dat die besmettelijkere variant van het virus al in 60 landen aanwezig is. Vorige week stond de teller nog op 50.

Ook de Zuid-Afrikaanse variant duikt in almaar meer landen op. De WHO heeft die mutatie al vastgesteld in 23 landen. Uit het wekelijkse rapport van de organisatie blijkt ook dat er de afgelopen zeven dagen 93.000 mensen zijn gestorven aan het virus, een recordaantal. Tijdens diezelfde periode zijn er 4,7 miljoen besmettingen geteld.

70 procent van de bevolking vaccineren

Volgens wetenschappers zorgt een mutatie in de zogeheten piek-eiwitten ervoor dat de varianten besmettelijker zijn. Ze hebben die mutatie de naam N501Y gegeven. Het merendeel van de vaccins valt net die eiwitten aan. Pfizer en BioNTech hebben inmiddels bevestigd dat hun vaccin beschermt tegen de Britse variant.

De Europese Unie heeft dinsdag laten weten dat het 70 procent van de bevolking wil vaccineren voor het einde van augustus. Vraag is of alle landen zullen slagen in dat opzet. Zo heeft Pfizer vorige week laten weten dat er tijdelijk minder vaccins geleverd zullen worden. ‘We verwachten vanaf februari terug te keren naar het oorspronkelijke leveringsschema en zelfs daarna nog extra dosissen te leveren’, liet Pfizer eerder deze week wel weten.

Lees ook:

Meer