Pfizer: ‘Vanaf februari leveringen weer op peil en daarna zelfs meer dosissen’

De vaccinmaker Pfizer zegt woensdagochtend vanaf februari te kunnen terugkeren naar het oorspronkelijke leveringsschema. Dinsdag moesten de vaccinaties in ziekenhuizen uitgesteld worden omdat Pfizer tijdelijk minder vaccins levert.

Slecht nieuws dinsdagavond. De tijdelijke kink in de levering van vaccins door Pfizer en BioNTech leidt ertoe dat de vaccinatiecampagne in ziekenhuizen nog niet kan beginnen in Vlaanderen. Er liggen nog wel wat vaccins in de diepvriezer, maar vanaf daarna is het onzeker hoeveel vaccins er nog zullen geleverd worden, dus werd maar beslist om meteen alles uit te stellen.

Zorgnet-Icuro, de grootste zorgkoepel in ons land, was daar niet over te spreken en woensdagochtend reageerde Pfizer op de klachten. ‘Dit is een uitzonderlijke situatie’, klinkt het in een mededeling. ‘We begrijpen de reactie van iedereen die zo snel mogelijk wil gevaccineerd worden, maar we verwachten vanaf februari terug te keren naar het oorspronkelijke leveringsschema en zelfs daarna nog extra dosissen te leveren.’

Helft meer vaccins

De pauze komt er omdat Pfizer zijn productie in Puurs moet opschalen. Het wil dit jaar 2 miljard dosissen maken in plaats van de geplande 1,3 miljard. ‘Zo kunnen we nieuwe aanvragen uit de EU en andere landen opvangen en kunnen we vanaf april ook meer dosissen leveren’, klinkt het. ‘In de toekomst zouden er nog meer fluctuaties kunnen zijn, ook in positieve zin.’

Twee weken geleden kocht de Europese Commissie nog 300 miljoen extra dosissen van Pfizer en BioNTech. 7,5 miljoen daarvan zijn bestemd voor ons land.

Lees ook: Onderzoekers: ‘Pfizer-vaccin helpt tegen overdracht coronavirus’

Meer