Pfizer zal tijdelijk minder vaccins leveren aan Europa

Pfizer zal tijdelijk minder dosissen van het coronavaccin leveren aan Europa. Dat blijkt uit een boodschap die het Noorse Instituut voor Volksgezondheid (NIPH) van de vaccinproducent heeft ontvangen.

Pfizer en BioNTech lieten in een mededeling aan het NIPH weten dat ze de komende week minder vaccins zullen leveren aan het land. Het is niet uitgesloten dat Noorwegen de daaropvolgende periode ook minder dosissen zal ontvangen.

Bijna 8.000 dosissen minder

‘Er werd voorspeld dat we in de derde week van het jaar 43.875 dosissen van het Pfizer-vaccin zouden krijgen. Nu lijk dat aantal te zijn teruggeschroefd naar 36.075 doses’, klinkt het in een persmededeling van NIPH.

Volgens de mededeling heeft de tijdelijke vertraging van de leveringen te maken met een verhoging van de productiecapaciteit bij Pfizer. Het farmabedrijf heeft aan Belga bevestigd dat de uitbreiding van de productiecapaciteit tot begin februari ‘ook een tijdelijke invloed zal hebben op de zendingen naar andere Europese landen.’

Bestelling 300 miljoen extra dosissen

‘Zoals steeds het geval is bij productiviteitsverhogingen en -verbeteringen voor een hogere capaciteit, moeten we wijzigingen aanbrengen in onze processen en aan onze productiefaciliteiten, wat extra regelgevende goedkeuringen vraagt’, klinkt het. Pfizer laat daarbij weten dat er in de nabije toekomst wijzigingen kunnen zijn in de bestellingen en de verzendschema’s vanuit Puurs.

De twee farmabedrijven kwamen eerder deze week met het nieuws naar buiten dat ze van plan zijn om dit jaar in totaal 2 miljard dosissen van hun Covid-19-vaccin te produceren. Dat is ruim 50 procent meer dan het oorspronkelijke target.

Het nieuws komt een week nadat de Europese Commissie zo’n 300 miljoen extra dosissen heeft besteld bij Pfizer en BioNTech.

Meer