ECB herlaadt bazooka, maar die maakt geen indruk meer op de markten

ECB-voorzitter Christine Lagarde deed donderdag precies wat de markt verwachtte. Ze verhoogde het pandemieprogramma PEPP met nog eens 500 miljard euro tot een intussen astronomische 1.850 miljard euro, en verlengde ook de looptijd van dat steunprogramma. Maar veel indruk lijkt dat allemaal niet meer te maken.

Laat het duidelijk zijn: het is niet omdat de markt precies die verwachting had ingecalculeerd, dat die markt daar blij mee is. Zo’n prognoses houden ook al rekening met allerhande factoren die een forser ingrijpen onmogelijk maken.

Dat Lagarde geen wit konijn uit haar hoed toverde, komt haar bepaald niet op applaus te staan op de handelsvloeren. Dat blijkt uit de koersen: de toonaangevende Europese beursindexen gaan een halve tot een hele procent in het rood. Terzelfdertijd stijgt de euro ten opzichte van de dollar. Al zou het streng zijn om Lagarde te beschuldigen van een (te) zwak optreden. Beleggers zijn manisch-depressieve schepsels, die je enkel opgewonden krijgt met grote verrassingen, maar dat is niet de stijl (of de opdracht) van de ECB.

Het mag evenwel duidelijk zijn: als de ECB nog een andere grote bazooka in de wapenkast heeft staan, dan blijft die voorlopig binnen. Lagarde ging niet verder dan het herladen van het bestaande wapentuig. Doel: ervoor zorgen dat de monetaire versoepeling zeker tot het voorjaar van 2022 blijft lopen. Een niet toevallig gekozen timing.

Lees ook: Licht geschut of grote bazooka: wat zit er in de wapenkamer van ECB-voorzitter Lagarde?

Dat is immers het moment waarop virologen verwachten dat de vaccincampagnes er toe zullen leiden dat we in de eurozone de befaamde groepsimmuniteit tegen het coronavirus hebben bereikt. Vanaf dan zou de economie weer helemaal moeten kunnen herstellen van de schok die de pandemie veroorzaakte.

Coronabeleid

‘Al bij al was de ECB-meeting van vandaag een onopwindende gebeurtenis’, oordeelt ING-econoom Carsten Brzeski. ‘[We kregen] een zorgvuldig gebalanceerde en overwogen uitbreiding van de bestaande maatregelen. Geen grote nieuwe bazooka.’

Er zit een rode lijn in het hele beleid van de ECB op dit moment, en dat is corona. ‘De ECB heeft zijn beleid vastgeklikt aan het virus en het vaccin’, gaat Brzeski verder. ‘Alle maatregelen zijn nu getimed volgens en gelinkt aan de veronderstelling dat het vaccin tegen eind 2021 groepsimmuniteit zal creëren in de eurozone. De timing aanpassen kan nog altijd, de maatregelen opkrikken niet echt. De ECB laat de grote bazooka’s voorlopig aan de overheden.’

Dat laatste bleek ook tijdens de persconferentie die Lagarde gaf naar aanleiding van de ECB-beslissingen. De ECB-voorzitter waarschuwde de regeringen in de eurozone niet te snel te zijn met een strenger begrotingsbeleid. ‘Nu moeten we onze ondernemingen naar het einde van de pandemie helpen’, aldus Lagarde.

Meer