Dubieuze Nederlandse ondernemer doet bod op E5 Mode

De Nederlander Lex Hes zou de kledingketen E5 Mode willen overnemen, bevestigt vakbond ACV na berichtgeving door De Standaard. De man heeft in eigen land vooral veel faillissementen achter zijn naam staan. Voorts zouden er nog drie bieders zijn.

De Amsterdamse ondernemer is erg omstreden. Hij zou volgens bepaalde bronnen zijn heil komen zoeken in België omdat hij in zijn eigen land alleen maar tegenwind krijgt.

Hij heeft dan ook al een indrukwekkende lijst faillissementen op zijn palmares. Witteveen Mode, Bonita, Claudia Sträter, Charles Vögele, Miller & Monroe, Men at Work, ZaZa, Skoter en OVS Kids gingen allemaal onder zijn bewind op de fles. Sommigen konden uiteindelijk nog gered worden door overnemers, maar voor anderen was het te laat. Hij staat erom bekend bedrijven in nood op te kopen, ze dan volledig leeg te zuigen en failliet te laten gaan.

En nu zou hij dus zijn zinnen gezet hebben op E5 Mode, dat sinds november beschermd wordt tegen zijn schuldeisers. Deze of volgende week beslist de rechtbank normaal gezien wie het beste bod heeft ingediend.

ZEB

Naast Hes zouden er nog drie bedrijven in de running zijn. Voormalig eigenaar en CEO Frédéric Helderweirt liet al weten dat hij uiteindelijk geen bod zal doen op het bedrijf, maar de kledingketens ZEB, dat onderdeel is van Colruyt, en JBC dingen nog steeds naar de hand van E5 Mode. Dat bevestigt Sven De Scheemaeker van de vakbond ACV aan Business AM.

‘Het verschil met Hes is dat zij geen plannen hebben om het personeel over te nemen en dat zal doorslaggevend zijn’, klinkt het. De kans is dus kleiner dat één van de twee E5 Mode in handen krijgt. Over de vierde overnemer heeft de vakbond aanwijzingen, maar daar wil De Scheemaeker niet verder op ingaan.

Mega World

Het verhaal van Hes is vergelijkbaar met de Blokker-saga en hoe het FNG vergaan is in Nederland. Blokker werd in ons land overgekocht door de Nederlander Dirk Bron, die ook een hoop winkels failliet heeft laten gaan in Nederland. Hij veranderde de naam naar Mega World en maakte er een discountformule van, maar acht maanden later moest het bedrijf al bescherming tegen zijn schuldeisers vragen. Ook over dat dossier valt eerstdaags een verdict.

Bij de modegroep FNG, de voormalige eigenaar van Brantano, werd de Nederlandse tak overgenomen door ‘bedrijvendokter’ Martijn Rozenboom, die ook niet de beste reputatie heeft.

Doorverkopen

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat hij de volledige groep overnam, maar hij stootte in België op een njet van de banken omdat hij in het verleden op vreemde manieren omging met overgenomen bedrijven. Hij koopt ze op, om ze dan in stukjes opnieuw door te verkopen en er opnieuw op te verdienen.

Het is gebleken dat hij dat nog niet verleerd is, want de Nederlandse ketens Miss Etam en Steps, die hij in handen had, zijn ondertussen voor de tweede keer failliet gegaan.

Scapino

De vakbonden roepen de curatoren, die dinsdagnamiddag niet bereikbaar waren, op om niet voor Rozenboom te kiezen. ‘Hij doet grote beloftes, maar die zijn op drijfzand gebouwd’, klinkt het. ‘Het is onaanvaardbaar als men zou kiezen voor een figuur die in Nederland niet meer aan de bak komt en nu zijn pijlen op België richt.’

Hes was eerder al in België actief met ZaZa Retail en de doorstart van het schoenenmerk Scapino in België, dat de naam The Fashion Market kreeg. U raadt het al, ook die twee bedrijven bestaan ondertussen niet meer.

Meer