Mega World al na acht maanden op weg naar faillissement

Mega World, sinds februari de nieuwe formule van het voormalige Blokker, vraagt bescherming aan tegen zijn schuldeisers, melden de vakbonden aan Business AM. Dat is de laatste stap voor een faillissement.

Nog geen acht maanden na de overname en nog veel minder lang nadat alle Blokkers omgevormd werden tot Mega Worlds, vraagt de discountketen al bescherming tegen zijn schuldeisers. Dat werd zonet meegedeeld aan de vakbonden op een bijzondere ondernemingsraad.

Mega World zit in slechte papieren. De jaarrekening voor 2019 moest vorige week goedgekeurd worden, maar dat gebeurde niet. De bedrijfsrevisor, Raf Cox van KPMG, weigerde dat te doen. Er is sprake van een ‘vertrouwensbreuk’, en Cox zou zijn ontslag hebben ingediend.

Onbetaald huurgeld

Volgens vakbonden is die vertrouwensbreuk er gekomen nadat Cox geen inzage kreeg in alle gegevens die hij nodig had om de balansen goed te keuren. ‘Iets dat hij naar eigen zeggen in 22 jaar als revisor nog nooit had meegemaakt’, klinkt het bij Eric Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB.

Daarnaast lijkt het er sowieso op dat Mega World in slechte papieren zit. Er zijn klachten over onbetaald huurgeld en problemen met de uitbetaling van de ‘huwelijkssom’ die Blokker-eigenaar Michiel Witteveen aan overnemer Dirk Bron moest betalen.

670 jobs

Volgens de procedure moet Mega World nu binnen een vastgelegde periode met een levensvatbaar reddingsplan komen, anders moet de keten het faillissement aanvragen. Dat zet 670 jobs op het spel. Alle winkels zouden wel openblijven tijdens de procedure.

De zaak komt morgen voor de ondernemingsrechtbank van Mechelen die moet beslissen of Mega World de bescherming krijgt. ‘Over een mogelijks reddingsplan wil meneer Bron niets lossen’, zegt Inge De Beul van de socialistische vakbond BBTK. ‘Maar hij liet wel weten dat hij in beroep gaat als de aanvraag wordt afgewezen.’ Normaal was er nog een vergadering gepland op 19 oktober, maar die is afgelast.

Prijzen

ACLVB hoopt nog altijd op een doorstart. ‘Het zou leuk zijn als meneer Bron een nieuwe investeerder of een pak geld vindt, maar dat wordt wel een moeilijk verhaal, omdat een hoop winkels eigenlijk niet rendabel zijn.’

Vuchelen verwijst daarvoor naar de prijspolitiek. ‘Soms worden zaken die al sowieso aan een heel lage prijs verkocht werden, nog eens met 80 procent korting verkocht. Dat lijkt me geen goede manier om winst te maken.’ Bron zou dat pas willen bekijken als de rechtbank een uitspraak heeft gedaan.

Omstreden overnemer

Maar een bewuste ‘sterfhuisstrategie’ wordt niet uitgesloten. Bron was al bij de overname omstreden. Hij heeft een hele reeks faillissementen achter zijn naam staan en in zijn thuisland Nederland loopt een rechtszaak tegen hem rond fraude en witwassing. ‘De familie Blokker en Michiel Witteveen hebben gewoon hun aandelen goedkoop willen verkopen aan de eerste de beste om dan zonder winkelsluitingen uit België te kunnen vertrekken en zich te focussen op Nederland. In het begin waren we blij dat er een oplossing was, maar dat is snel omgeslagen in ongerustheid over de nieuwe eigenaar en dat is niet meer gaan liggen’, klinkt het.

De vakbonden consulteren nu het personeel en sluiten niet uit dat er stakingen volgen. In Wallonië zou er al gemobiliseerd worden en zou er al een delegatie op weg zijn naar het hoofdkantoor in Lier.

Lees ook: