Vakbonden Blokker: ‘Verwachten binnen het jaar faillissement’

De vakbonden bij Blokker België zijn weinig gerustgesteld na de vergadering met de directie en de overnemer. ‘De vergadering met de Blokker-directie was gewoon een theatervoorstelling’, zegt BBTK-verantwoordelijke Inge De Beul.

Dirk Bron, die twee weken geleden alle vestigingen van Blokker België heeft overgenomen, wou maandag graag reageren op de vele artikels die de afgelopen dagen over hem in de pers waren verschenen. De vakbonden hadden vragen bij zijn trackrecord.

Uit een onderzoek van een aantal Nederlandse kranten blijkt dat hij minstens zes bedrijven onder zijn bewind failliet heeft laten gaan. Daarover zei hij naar verluidt dat er inderdaad twee zaken tegen hem lopen en dat hij de boete wel zal betalen mocht hij schuldig blijken te zijn.

Cameraman

Hij gaf voorts niet echt blijk van een visie. ‘Toen we hem vroegen naar een langetermijnplan, antwoordde hij ‘dat zien we volgend jaar wel’, zegt De Beul. ‘Middenin de vergadering liep hij ook plots weg naar een eenzame cameraman die buiten stond om achteraf niet meer terug te keren. Het was echt een theater.’

Het BBTK vroeg hem ook wat hij zou doen als hij er niet in zou slagen zes maanden geen huur te moeten betalen aan de eigenaars van de panden waar Blokker in huist, een eis die hij bij de overname op tafel legde. ‘Dan ga ik naar het pand ernaast’, liet hij optekenen.

Werkzekerheid

Waar de bonden wel tevreden mee zijn, is de bevestiging van de werkzekerheid voor een jaar. Al nemen ze ook dat met een korrel zout. ‘Er mag nog zo veel op papier staan, als een bedrijf plots failliet gaat, maakt dat niet veel meer uit’, zegt De Beul. ‘En ik ben er redelijk zeker van dat we binnen het jaar failliet zijn.’

Voorlopig wordt er niet gestaakt. ‘We kunnen juridisch ook niets doen. Zolang de lonen betaald worden en iedereen zijn job behoudt, hebben we geen poot om op te staan. Maar ik sluit niet uit dat er hier of daar spontaan een winkel sluit.’

Slechte papieren

Blokker België zit al een tijd in slechte papieren. De warenhuisketen heeft zich niet op tijd kunnen aanpassen aan de digitalisering en kampt al jaren met zware verliezen. In België maakten maar acht van de 123 winkels winst.

Bron wil de naam veranderen naar Mega World en er een discountwinkel van maken. ‘Er staan al 50 dozen klaar’, klonk het nog op de vergadering.

Bij Blokker kon niemand reageren.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20