Extra ondernemingsraad bij Blokker-overnemer Mega World

Mega World Mariakerke

Blokker-overnemer Mega World zit in slechte papieren. Op maandagmorgen om 11 uur komt er een bijzondere ondernemingsraad samen, mogelijk wordt er bescherming tegen schuldeisers aangevraagd, bevestigen bronnen aan Business AM.

De jaarrekening voor 2019 bij de discountketen Mega World moest vorige week goedgekeurd worden, maar dat gebeurde niet. De bedrijfsrevisor, Raf Cox van KPMG, weigerde dat te doen. Er is sprake van een ‘vertrouwensbreuk’, en Cox zou zijn ontslag hebben ingediend.

Volgens vakbonden is die vertrouwensbreuk er gekomen nadat Cox geen inzage kreeg in alle gegevens die hij nodig had om de balansen goed te keuren.

Onbetaald huurgeld

Daarnaast lijkt het er sowieso op dat Mega World in slechte papieren zit. Er zijn klachten over onbetaald huurgeld. ‘We hebben gehoord dat er daarnaast ook problemen zijn met het betalen van het geld dat beloofd werd door Michiel Witteveen en de familie Blokker toen de keten in februari verkocht werd. Dat zou betekenen dat de financiële en de economische situatie er mogelijk nog slechter uit ziet’, zegt Eric Vuechelen van de liberale vakbond ACLVB aan de vaksite Gondola.

Eerst staat er dus een extra ondernemingsraad gepland met vakbonden en directie. ‘Het zou me niet verbazen als ze ons vandaag meedelen dat Mega World bescherming tegen zijn schuldeisers vraagt’, zegt Inge De Beul van de socialistische vakbond BBTK aan Business AM. Er stond normaal gezien een vergadering gepland over de cijfers op 19 oktober, maar het lijkt erop dat die niet meer doorgaat.

Er werken 670 mensen bij Mega World.