Dubieuze bedrijvendokter krijgt Nederlandse FNG-zaakjes niet op orde

Het is chaos troef bij de Nederlandse modeketen Miss Etam, tot september nog in handen van het ter ziele gegane FNG. De nieuwe eigenaar zou zijn personeel niet betalen en moet winkels sluiten omdat de huur niet betaald raakt, volgens vakbond AVV.

De Nederlandse krant Algemeen Dagblad (AD) pakte donderdag uit met een interne nota waaruit bleek dat 33 van de 100 winkels op sluiten stonden of al gesloten waren. Volgens het AVV is dat omdat eigenaar Martijn Rozenboom de huur daarvan niet betaalt.

Voorts klaagt de vakorganisatie ook aan dat een hoop mensen zijn loon nog niet gezien heeft. ‘Voor de 600 mensen die bij Miss Etam werken, hebben we nu 558 loonvorderingen binnen’, zegt vakbondsman Martijn Pikaart aan de gespecialiseerde website Retailnews. ‘Rozenboom heeft geen intentie om het bedrijf open te houden. Hij wil het gewoon leegtrekken. Er is geen rekeningnummer, leveranciers worden niet betaald, er wordt geen loon betaald. En ook de postverzendingen worden niet betaald. Mensen kunnen wel retourneren, maar die krijgen hun geld niet terug.’ Het AVV gaat dan ook het faillissement van de keten aanvragen.

Bedrijvendokter

Rozenboom – die de kledingwinkels van Miss Etam, Steps, Expresso en Claudia Sträter in september via zijn vennootschap NXT Fashion uit het faillissement van de Belgische modegroep FNG redde – is al langer een omstreden figuur. Hij staat in Nederland bekend als ‘de bedrijvendokter’ die bedrijven in moeilijkheden opkoopt om ze dan in stukjes door te verkopen en erop te verdienen.

Hij had eerder samen met FNG-oprichter Dieter Penninckx geprobeerd om het hele bedrijf opnieuw in handen te krijgen, maar dat stuitte op het veto van de banken, waarna hij zich terugplooide op de Nederlandse divisie.

Expresso en Claudia Sträter verkocht hij quasi meteen door aan de modegroep Van Uffelen, Miss Etam en Steps hield hij zelf. Ondertussen zijn zowel de commercieel directeur als de CEO van Miss Etam vertrokken, wat de facto betekent dat Rozenboom de teugels nu in handen heeft.

‘Personeel krijgt vrijdag voorschot’

Rozenboom ontkent de beschuldigingen dat hij het bedrijf wil leegzuigen, maar bevestigt dat er dertig winkels moeten sluiten. ‘Dat is omdat de verhuurders daar dwars liggen. Dat mag. Dat is hun goed recht’, reageert hij aan Retailnews. Hij voegt eraan toe dat het personeel nog vrijdag een voorschot krijgt, de rest is voor het einde van de maand.

De Belgische modegroep FNG ging in augustus failliet aan een te hoog geworden schuldenberg. De Belgische winkels van Fred & Ginger en CKS gingen naar de kledingketen JBC, de schoenenketen Brantano kwam bij het Nederlandse vanHaren terecht.

De Nederlandse winkels waren voor Rozenboom en de Scandinavische webshop Ellos is het enige dat FNG overhoudt. Al zal dat ook niet lang meer duren, want de banken eisen dat de groep ook die verkoopt.

Lees ook: Brantano & co blijven dicht, omstreden ‘bedrijvendokter’ bemoeilijkt reddingsoperatie van ex-CEO Penninckx

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20