Uiteengespat mode-imperium FNG (Brantano) begint aan doorstart

De 43 Belgische Brantano-winkels die het faillissement van FNG overleven, gaan vier maanden dicht. Aan de Nederlandse kant maakt FNG een doorstart met een nieuwe, gecontesteerde, eigenaar.

Brantano gaat dicht, vier maanden lang. In oktober sluiten de 43 winkels die werden overgenomen door het Duitse VanHaren voorgoed de deuren. In februari gaan diezelfde deuren opnieuw open, met een nieuw jasje. Dan worden de winkels ook aan de buitenkant onderdeel van de Duitse schoenenreus.

België

Dat is de volgende stap in de overname van de Belgische tak van het failliet gegane FNG. Belgische Brantano-winkels kwamen in handen van het Duitse consortium. Andere merken zoals CKS en Fred en Ginger kwamen onder de koepel van JBC-eigenaar Claes Retail Group.

Intussen krijgt ook de Nederlandse helft van FNG perspectief. De Nederlanders mogen een doorstart maken onder een nieuwe eigenaar, een holdingsmaatschappij die onderdeel is van FLV group. Die naam mag onbekend klinken, de eigenaar, Martijn Rozenboom, is dat allerminst.

Martijn Rozenboom

Rozenboom werd al genoemd als potentiële overnemer van FNG België, hij wilde graag het bedrijf in een stuk behouden. Dat lukte niet, maar Rozenboom heeft al lang een affaire met FNG. Hij was eerder al zijdelings betrokken bij de overname van Miss Etam. Hij zette ook Rens van de Schoor, ook een ex-FNG-er, aan het hoofd van McGregor, nog een merk dat een doorstart kreeg van Rozenboom. Die doorstart mislukte.

Rozenboom wordt ook wel eens de ‘bedrijvendokter’ genoemd. Het Nederlandse zakenblad Quote hield het op ‘mislukte bedrijvendokter’. De reputatie van Rozenboom is namelijk niet al te best. De Nederlander specialiseert in het opkopen van voorraden en verkoopt bedrijven in stukjes door.

Eerder aankopen van Rozenboom zijn onder andere het failliete Op=Op Voordeelshop. Dat kreeg een doorstart, maar liep af op een sisser. De in Duitslands wonende Rozenboom snuffelde ook kort aan Free Record Shop en gaf ook McGregor een laatste duwtje. Een geslaagde overname zit niet in dit rijtje.

‘Nadat ik mij verder verdiepte in de op tafel liggende plannen van het Nederlandse management wist ik het zeker, dit bedrijf verdient een nieuwe kans. Ik ben dus zeer verheugd dat ik de doorstart mag financieren en ben ervan overtuigd dat er een mooie toekomst voor de groep in het vooruitzicht ligt’, aldus nog Rozenboom aan RetailDetail.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20