Brantano & co blijven dicht, omstreden ‘bedrijvendokter’ bemoeilijkt reddingsoperatie van ex-CEO Penninckx

De winkels van de modegroep FNG houden dinsdag, en mogelijk langer, de deuren dicht. De curatoren konden nog geen akkoord bereiken met de banken over de uitbetaling van de lonen.

Sinds zaterdag worden de lonen van het FNG-personeel niet meer betaald. Velen kiezen er dus voor om niet te gaan werken, wat resulteert in gesloten winkels. In principe zijn alle FNG-winkels in België dinsdag gesloten, maar hier en daar gaat er wel een winkel open. ‘Sommige regiomanagers hebben nog geen communicatie gekregen van de curatoren, door technische problemen, en beslisten dus om toch open te doen tot er een officieel bericht volgt’, zegt Sven De Scheemaeker van de christelijke vakbond ACV.

De curatoren die maandag aangesteld werden in het FNG-dossier zijn in volle bespreking met de banken, maar konden nog geen akkoord bereiken. ‘We weten voorlopig niets, maar ik verwacht wel snel meer informatie’, zegt De Scheemaeker. ‘Het is beter voor iedereen, zowel de banken als de werknemers, wanneer de winkels weer open kunnen.’ FNG moet nu proberen zo snel mogelijk zijn collectie uit te verkopen en toch nog een beetje inkomsten binnen te halen, maar dat lukt natuurlijk alleen als de winkels open zijn. De curatoren waren dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Maandag gaf het bedrijf online nog kortingen tot 70 procent, maar ondertussen staat er op elke webshop een banner die zegt dat bestellingen niet meer mogelijk zijn. De consumentenorganisatie Test Aankoop raadde ook al af om nog kleren te bestellen bij een van de FNG-merken ‘want de kans is klein dat je nog iets krijgt’.

Nederlandse bedrijvendokter

De Scheemaeker verwijst voor de vertraging in de gesprekken naar een constructie van oprichter en ex-CEO Dieter Penninckx. Dat hij een consortium van ondernemers rond hem had verzameld om FNG opnieuw op de kop te tikken was al duidelijk, maar dinsdag blijkt dat één man in het gezelschap op het veto van de banken stuitte. De Nederlandse ‘bedrijvendokter’ Martijn Rozenboom staat erom bekend slecht presterende bedrijven op te kopen om ze dan in stukjes weer door te verkopen en erop te verdienen. Vooral de Nederlandse bank ABN Amro was niet gediend van zijn aanwezigheid en brak de onderhandelingen af.

Rozenboom zou niet opgeven en zegt in De Standaard dat hij zichzelf 50 procent kans geeft om een bod in te dienen. Volgens De Scheemaeker hadden er zich dinsdag nog geen officiële kandidaat-kopers gemeld.

Lees ook: Moederbedrijf Brantano heeft goede hoop op (gedeeltelijke) doorstart: dit zijn de mogelijke scenario’s

Meer