Moederbedrijf Brantano heeft goede hoop op (gedeeltelijke) doorstart: dit zijn de mogelijke scenario’s

Het moederbedrijf van Brantano is failliet sinds donderdag. Maandag wordt een curator aangesteld die moet proberen de nog waardevolle onderdelen door te verkopen. De mogelijke opties op een rij.

1. Een deel komt terug in handen van voormalig management

Een tijd zag het ernaar uit dat oud-CEO en oprichter Dieter Penninckx samen met een rist Vlaamse bedrijfsleiders FNG, of toch al zeker Brantano, zou redden van het faillissement. Onder andere Wouter Torfs van de schoenenketen Torfs maakte deel uit van het consortium.

De poging liep echter stuk op het njet van de banken. Die wilden dat een onafhankelijke partij, zoals een curator, op elk afzonderlijk FNG-onderdeel een waarde plakte. Dat leidde uiteindelijk tot de faillissementsaanvraag. ‘Als de banken iets beter hadden meegewerkt, was het nooit tot een faillissement moeten komen’, klinkt het bij FNG.

Torfs bevestigde afgelopen week dat hij mee heeft onderhandeld om FNG een tweede leven te geven, maar is na het afspringen van de gesprekken niet meer geïnteresseerd. ‘Ik heb nu al het geld nodig voor mijn eigen bedrijf. Vergeet niet dat elke retailondernemer het nu moeilijk heeft’, zei hij daarover in De Tijd.

Maar de banken zijn niet de enige reden waarom de verkoop afsprong. Volgens een bron bij het bedrijf was de prijs die het consortium bood te laag. ‘Met het geld dat de kopers boden, zouden niet eens de schulden terugbetaald kunnen worden, dus dan heeft het weinig zin om te verkopen’, klinkt het

Het plan van Dieter Penninckx lijkt nog niet helemaal van de baan, maar de kans op slagen is erg klein. Bij het personeel is hij alvast persona non grata en ook bij het nieuwe management is hij niet meer zo graag gezien. Er loopt een onderzoek naar hem omdat hij schimmige constructies zou opgezet hebben om overnames te financieren.

2. Grote groep koopt onderdelen

Een andere optie is dat een andere modegroep uit binnen- of buitenland merken of collecties overkoopt. En volgens FNG zijn er concrete kandidaten voor zowel de Belgische als Nederlandse activiteiten. Naast Brantano is FNG nog eigenaar van onder andere Miss Etam en Steps in Nederland.

Een van de namen die valt is Deichmann, de Duitse eigenaar van de Nederlandse kledingketen Van Haren. Het bedrijf heeft al 16 winkels in Vlaanderen, maar zou door de aankoop van een hoop Brantano-winkels – er is sprake van een vijftigtal – zijn aanwezigheid in België in een klap ontzettend kunnen vergroten.

De Duitsers gaven al eerder aan interesse te hebben in Brantano, maar zouden nu toch afgehaakt zijn, klinkt het in vakbondskringen. De vakbonden vrezen alvast dat alles nu in kleine stukken zal verkocht worden. ‘Ik verwacht dat er hier en daar een gebouw of een app zal verkocht worden, maar de beloofde grote overname blijft uit’, zegt Sven De Scheemaeker van de christelijke vakbond ACV.

FNG spreekt dat tegen. Volgens woordvoerder Gunther De Backer is een grote internationale partij geïnteresseerd in Brantano, maar een naam wilde hij vrijdag niet noemen.

3. Niets raakt verkocht

Als de twee vorige scenario’s niet slagen of partijen op het laatste nippertje afzeggen, kan het ook altijd dat er niets of maar een heel klein deel van de puzzel verkocht raakt. In dat geval wordt het geld dat FNG nog in kas heeft in de eerste plaats betaald aan lonen, de kosten voor de curator en de resterende huur. Als er dan nog geld is, gaat dat naar de banken. En uiteindelijk vloeit er eventueel nog geld naar de obligatiehouders en aandeelhouders.

De kans dat FNG in dit scenario al zijn schuldeisers kan terugbetalen, is ontzettend klein. Vlak voor zijn faillissement was het bedrijf op zoek naar 70 miljoen euro om schulden af te betalen en de totale schuldenberg bedraagt 734 miljoen euro.

Al is er één lichtpuntje: in Scandinavië kan FNG verder met Ellos, de Zweedse e-commercespeler die het bedrijf in 2019 kocht voor 230 miljoen euro. Dat kan een nieuwe wind door het bedrijf blazen, maar het is nog afwachten hoeveel Ellos zal opbrengen. Hoeveel de Zweden in 2019 hebben bijgedragen tot de inkomsten, heeft FNG nog niet bekendgemaakt.

Maar het is koffiedik kijken over wat er nu staat te gebeuren. Maandag wordt de curator aangesteld en dan hopen de vakbonden op meer informatie over mogelijke overnemers.

Meer