Moederbedrijf Van Haren neemt 43 Brantano’s over

De Duitse groep Deichmann, eigenaar van de Nederlandse schoenenwinkelketen Van Haren, neemt 43 Brantano-winkels over van moederbedrijf FNG. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Alle overgenomen Brantano-winkels zullen omgevormd worden tot vestigingen van Van Haren. Het Brantano-logo verdwijnt dus uit het straatbeeld. Deichmann heeft al 16 Van Haren-winkels in Vlaanderen, maar krijgt er dus nu in één klap 40 bij vanaf 1 oktober.

In totaal zijn er 109 Brantano-winkels in België. Voor de overblijvende winkels wordt volgens curator Geert Van Deyck de komende weken gekeken of er nog overnamekandidaten zijn.

Jobs

Welke winkels er exact worden overgenomen, is nog niet geweten, maar volgens de vakbonden gaat het enkel om Vlaamse winkels. ‘Een mokerslag voor Wallonië’, zegt Sven De Scheemaeker van de vakbond ACV Puls.

Details over werkgelegenheid en dergelijke worden later bekendgemaakt. De vakbonden willen ‘eerstdaags’ samenzitten met Deichmann. ‘We hebben wel wat vragen. Deichmann beloofde oorspronkelijk om Brantano volledig over te nemen en het merk te houden en nu worden er plots maar 43 winkels overgenomen die dan nog eens allemaal in Van Harens veranderd worden’, zegt De Scheemaeker. ‘We zijn zeer benieuwd hoe dat zo plots veranderd is.’

JBC

Een overname door Deichmann zat er al langer aan te komen. De curatoren onderhandelden de afgelopen weken met twee partijen, Scapino-moeder Ziengs Retail en Deichmann. Die eerste trok zich vorige week terug, waarna alleen Deichmann overbleef. De laatste dagen werd nog onderhandeld over de details.

FNG, de moedergroep van Brantano, ging een maand geleden failliet aan een te hoog geworden schuldenberg. De andere onderdelen Fred & Ginger en CKS werden al overgenomen door de kledingketen JBC. De winkels van Fred & Ginger sluiten, maar het merk wordt bij JBC verkocht. CKS blijft bestaan.

Deichmann heeft 4.200 winkels over 30 landen wereldwijd. Het werd 107 jaar geleden opgericht door de Duitser Heinrich Deichmann en groeide ondertussen uit tot een schoenenmoloch met een omzet van 5,8 miljard euro. 195 miljoen daarvan is afkomstig van Van Haren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20