JBC en ZEB kandidaat om E5 Mode over te nemen

De Belgische kledingketens JBC en ZEB, dat in handen is van Colruyt, hebben interesse om de noodlijdende winkelketen E5 Mode over te nemen. Dat bevestigt een bron met kennis van zaken aan onze redactie. De kandidaten hebben tot 4 januari om een bod in te dienen.

Het gaat al een tijd slecht bij E5 Mode. In april moest de keten voor het eerst dit jaar bescherming aanvragen tegen schuldeisers. Meteen ging eigenaar Frédéric Helderweirt op zoek naar overnemers, maar die vond hij niet. Met een schuldherschikking kon het bedrijf toen gered worden.

Dat duurde echter niet lang, want iets meer dan drie weken geleden moest het bedrijf opnieuw naar de rechtbank om bescherming aan te vragen. Nu zijn er negen kandidaat-overnemers voor de 55 winkels en 480 personeelsleden, zegt Jozef Dauwe, die als curator werd aangesteld. ‘Ze hebben allemaal het dossier gekregen en hebben tot 4 januari tijd om een bod in te dienen.’

Tot 4 januari tijd voor een bod

Onder meer JBC en ZEB zijn bij de geïnteresseerden, weten bronnen dicht bij het dossier ons te zeggen.

Het is opmerkelijk dat JBC één van de kandidaten is, want eerder dit jaar nam de kledingketen nog CKS en Fred & Ginger over van het failliete FNG. Toen klonk het nog dat op korte termijn geen andere overnames aan de orde waren, maar de groep lijkt nu toch het moment aan te grijpen om stevig uit te breiden en haar marktaandeel in België te betonneren.

CRG, het moederbedrijf van JBC, telt ongeveer 200 winkels in België, Luxemburg en Duitsland en boekte vorig jaar 234 miljoen euro omzet. Het maakte daar 9 miljoen euro winst op.

Colruyt

ZEB is een onderdeel van de supermarktgroep Colruyt. Die breidde zijn belang in Fraluc, de holding boven de kledingwinkel, in september uit tot 96 procent en bezit nu dus zo goed als de hele groep. Die bestaat naast ZEB uit Point Carré, The Fashion Point en ZEB For Stars. Het bedrijf heeft 114 winkels, waarvan één in Frankrijk, en was in 2019 goed voor een winst van 3 miljoen euro op een omzet van 166 miljoen euro.

Colruyt wenst ‘niet in te gaan op speculaties en geruchten’. JBC wil niet reageren.

En ten slotte lijkt ook huidig eigenaar Frédéric Helderweirt interesse te hebben om zijn eigen bedrijf opnieuw over te nemen. Dat schrijft De Tijd en bevestigt Helderweirt. ‘Ik heb mij aangemeld als partij die mogelijk interesse heeft, maar heb nog geen intenties bekendgemaakt om het bedrijf ook effectief over te nemen’, zegt hij. ‘Ik wil alle opties open houden.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20