Schuldeisers redden E5 Mode (voorlopig)

De kledingketen E5 Mode is voorlopig gered. Ze kon overeen komen met schuldeisers om schulden kwijt te schelden of de betalingen uit te stellen. Dat schrijft De Tijd.

Eigenaar Frederic Helderweirt, die E5 Mode sinds december in handen heeft, dacht de afgelopen maanden een reddingsplan uit voor de verlieslatende kledingketen. Maandag moeten de schuldeisers over dat plan stemmen.

Als minstens de helft akkoord gaat, zet de rechter de zogenaamde WCO-procedure, bescherming tegen schuldeisers, naar alle waarschijnlijkheid stop en kan het bedrijf weer voort. In april vroeg E5 Mode bescherming tegen zijn schuldeisers, de laatste stap voor een faillissement.

Geen bonussen en later vakantiegeld

Helderweirt heeft er een goed oog in na gesprekken met schuldeisers. Hij vroeg kwijtschelding van schulden of uitstel van betaling. ‘Ze willen meewerken, want het is ook in hun belang dat het bedrijf overleeft’, zegt hij aan De Tijd. ‘Door ons plan is het onmiddellijke voortbestaan van E5 Mode en ECG niet meer in het gedrang.’ ECG is een dochterbedrijf van E5 Mode dat kleding ontwerpt en aankoopt. Beide bedrijven stonden bij elkaar in de schulden, dus was het makkelijk om die onderling te herschikken.

Het personeel krijgt zijn vakantiegeld later en ook enkele bonussen worden niet uitbetaald. De Waalse werknemers, die in januari allemaal ontslagen werden, krijgen hun ontslagpremie later pas.

Overnemer

E5 Mode maakt al vier jaar verlies. De cijfers voor het afgelopen boekjaar zijn er nog niet, maar corona zal daar zeker geen goed aan gedaan hebben. In het boekjaar 2018-2019 had het bedrijf 22 miljoen euro schulden. In december vorig jaar stapte de oprichtersfamilie Kaesteker na 40 jaar uit het bedrijf en verkocht ze het aan Helderweirt, die overkwam van die andere noodlijdende winkelketen FNG.

Tegelijk zoekt Helderweirt een nieuwe overnemer. Dat was al een tijd de bedoeling, maar corona heeft de zoektocht vertraagd. Of E5 Mode, notoir slecht met e-commerce, op lange termijn echt kan overleven, zal moeten blijken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20