E5 Mode op de rand van het faillissement

De kledingketen E5 Mode heeft woensdag bescherming tegen zijn schuldeisers gekregen. Als er binnen drie maanden geen overnemer is gevonden, is het gedaan met het bedrijf.

E5 Mode had het al een tijd erg moeilijk en de coronacrisis heeft het er niet beter op gemaakt. De verplichting van de overheid om de deuren te sluiten heeft serieus in de inkomsten gehakt. Het bedrijf zou naar eigen zeggen in totaal 12 miljoen euro aan omzet verliezen als alle 56 Vlaamse en 12 Waalse winkels nog tot 3 mei gesloten moeten blijven.

In het jongste boekjaar maakte E5 Mode al een verlies van 7 miljoen euro, terwijl de omzet ook bleef dalen. De vorige boekjaren ging de keten ook al serieus in het rood.

Verkocht

De coronacrisis komt dus op een zeer slecht moment voor E5 Mode. Nog geen drie maanden geleden werd de keten verkocht aan ondernemer Frédéric Helderweirt. Oprichter Etienne Kaesteker en zijn neef Alexander Talpe (op zijn beurt de neef van acteur Louis Talpe) zagen de verliezen met lede ogen aan en kregen ze niet meer onder controle. Daarom trokken ze er na 40 jaar hun handen vanaf en verkochten ze de winkels aan iemand van buiten de familie.

Helderweirt greep meteen in met een heel besparingsplan, maar had zich natuurlijk niet verwacht aan deze crisis. ‘Mijn bedoeling was om het bedrijf door een moeilijke periode te loodsen en om de meeste jobs te redden’, zegt hij in De Tijd. ‘Als ik dit had geweten, was ik er nooit aan begonnen.’

Helderweirt gaat nu op zoek naar nieuwe investeerders. Anders komen 500 mensen op straat terecht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20