Grootste kwartaalwinst ooit voor Spotify luidt “nieuwe fase” in

Na ontslagen en prijsverhogingen kan muziekstreamingsdienst Spotify weer opgelucht adem halen. Het rapporteerde de grootste kwartaalwinst ooit. CEO Daniel Ek maakt zich op voor een “nieuwe fase”, zoals hij het zelf noemt.

Waarom is dit belangrijk?

Spotify ging, zoals veel streamingsdiensten, door een lastigere periode. De grootste uitdaging voor het bedrijf was kosten besparen en gebruikers behouden, zelfs aan hogere prijzen. Daar slaagde het in.

In het nieuws: Het afgelopen kwartaal leverde Spotify een operationele winst van 168 miljoen euro op, op een totale omzet van 3,6 miljard euro jaar op jaar.

 • Dat is reden voor een jubelstemming bij de Zweedse muziekdienst, want een jaar geleden tekende men nog een verlies van 225 miljoen euro op in hetzelfde kwartaal. Het is ook direct de grootste kwartaalwinst ooit.
 • Ook het aantal gebruikers groeide jaar op jaar met 19 procent naar 615 miljoen, terwijl het aantal betalende abonnees met 14 procent steeg tot 239 miljoen.
 • Dat laatste is opmerkelijk, want Spotify verhoogde de abonnementsprijzen. Het sneed ook in marketingkosten om weer winst te maken. Zelfs zonder promotie wisten mensen de weg naar het platform te vinden.
  • Volgens Spotify komt dat door innovaties zoals het aanbieden van muziekvideo’s en de uitrol van andere abonnementsformules, zoals voor audioboeken.
 • CEO en medeoprichter Daniel Ek spreekt in een persbericht dan ook van “een goed gevoel bij de veranderingen”. “Nu we onze focus hebben verlegd naar sterke omzetgroei en uitbreiding van de marges, zien we een duidelijke kans om ervoor te zorgen dat we ook blijven groeien”, haalt hij aan.

Hogere verwachtingen

Ingezoomd: De groei van Spotify kwam wel met een keerzijde: het ontslag van werknemers.

 • In december ontsloeg Spotify 17 procent van zijn personeel, of 1.500 mensen. Dat was toen nodig om de snel stijgende kosten het hoofd te bieden.
 • In een gesprek met investeerders noemde Ek dat “zonder twijfel de juiste strategische beslissing”, zo rapporteert de Financial Times. “Maar het verstoorde onze werking meer dan we hadden verwacht”, gaf Ek toe.
 • Want het bedrijf had meer groei in totale gebruikers verwacht, namelijk 618 miljoen. Ek wijt dat gedeeltelijk aan de chaos na de ontslagronde, maar ook aan de gedaalde marketinguitgaven. “Achteraf gezien hebben we die iets teveel teruggeschroefd. We zijn dit al aan het corrigeren”, aldus de CEO.
 • Ek maakt zich sterk dat Spotify een “nieuwe fase” ingaat: “Het vernieuwde Spotify zal onophoudelijk vindingrijk zijn voor al onze kosten”.
  • Het is een filosofie die investeerders kunnen smaken: het aandeel sprong met 11,4 procent omhoog.
Meer