Tesla verlaagt overal prijzen: in China, Europa en de VS

Tesla, de elektrische autobouwer, blijft in zwaar weer verkeren. Na de Verenigde Staten volgen nu ook prijsverlagingen in China, Duitsland en andere landen. Tesla raakt zijn auto’s steeds moeilijker kwijt.

Waarom is dit belangrijk?

De EV-markt heeft het wereldwijd lastig. De doelstelling van Elon Musk om in 2030 om en bij de 20 miljoen auto's te verkopen, komt steeds meer in het gedrang.

In het nieuws: Tesla verlaagt noodgedwongen zijn prijzen met 5 à 7 procent.

 • Duitsland, dat een grote Tesla-fabriek heeft, kent wederom prijsverlagingen. De Model 3 ging daar van 42.990 naar 40.990 euro. IModel Y, Model X and Model Sn februari zakte prijs van de Model Y ook al met 5.000 euro. In België ging er toen 4.000 euro van de prijs van de Model Y af.
 • Ook andere grote Europese afzetmarkten zien nu een prijsverlaging van de Model 3 na de Model Y. In Frankrijk, Noorwegen en Nederland wordt de verkoopprijs telkens met 2.000 tot 3.200 euro verlaagd.
 • In China, waar Tesla al een tijd de druk van de Chinese concurrent BYD voelt, worden de prijzen van de Model 3 ook gevoelig naar beneden getrokken. Met een prijsverlaging van ongeveer 1.800 euro kost die wagen nu iets meer dan 30.000 euro.
 • De vermindering van de prijzen is ook een feit in sommige landen in het Midden-Oosten en Afrika, laat een woordvoerder weten aan persbureau Reuters.
 • In de Verenigde Staten waren de prijzen al gezakt. Van de Model Y, Model X en Model S ging er afgelopen vrijdag 2.000 dollar van de prijs af. Zo krijgt de Model Y, de goedkoopste van de drie, nu een prijskaartje van omgerekend zo’n 40.300 euro. Dat is de laagste prijs voor dat model ooit in de VS, weet De Tijd.
 • Ook de aankoopprijs voor software van zelfrijdende auto’s daalde gevoelig in de VS.

Ingezoomd: Tesla moet zich aanpassen aan de markt, reageert CEO Elon Musk.

 • Oprichter en CEO van Tesla Elon Musk verklaarde op X dat “Tesla vaak zijn prijzen moet aanpassen om productie gelijk te trekken aan de vraag”.
 • Door agressieve prijszetting zwengelde Tesla zelf een prijzenoorlog aan op de elektrische voertuigen-markt. Al lijkt het bedrijf die oorlog nu compleet te verliezen: goedkopere, veelal Chinese, modellen vinden hun weg naar de westerse markten.
 • Tegelijk neemt de EV-markt wereldwijd af. Tesla moest begin april rapporteren dat het minder wagens had verkocht in het eerste kwartaal dan verwacht.
 • De autobouwer bevindt zich in zwaar weer. Verder werden er werknemers ontslagen en is er gedoe over een superbonus voor topman Musk.
 • Het zorgde ervoor dat Tesla dit jaar al meer dan 40 procent zakte op de beurs.
Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Robin Van den Bogaert
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Piet Andries
Meer Auto