Dit zijn de sectoren om in te beleggen wanneer de economie heropent

De start van de vaccinatiecampagnes voedt de hoop dat we binnenkort kunnen terugkeren naar het normale leven. Wanneer dat gebeurt zal de focus van de beleggers shiften van tech- naar cyclische aandelen.

Wereldwijd wordt er alles aan gedaan om de coronacrisis te boven te komen. Verschillende landen zijn inmiddels gestart met de vaccinatiecampagnes en in de Verenigde Staten is deze week het relanceplan van de president Joe Biden goedgekeurd. Dat alles wijst erop dat we traag maar zeker naar een heropening van de economie gaan. Volgens James Sullivan, hoofd aandelenonderzoek Azië (exclusief Japan) bij JP Morgan, zal dat een rally van de cyclische en defensieve aandelen teweeg brengen.

Cyclische aandelen

Een cyclisch aandeel is gevoelig voor de economische cycli. Dat betekent dat wanneer het economisch voor de wind gaat de koers van cyclische aandelen stijgt en omgekeerd. Tot deze groep behoren onder meer de energie-, de financiële en de industriële sector. Defensieve aandelen daarentegen, zoals gezondheidszorg, leveren doorgaans consistente winsten en dividenden op, ongeacht de beursomstandigheden.

Techaandelen hebben het moeilijker bij economische groei. Dat zorgt immers voor inflatie en hogere rentes. Dat laatste is bijzonder nefast voor tech- en groeibedrijven wiens beurskoers gestoeld is op toekomstige winsten. De hoge rente knibbelt aan die winsten. In zo’n situatie gebeurt er dan ook een rotatiebeweging waarbij beleggers de voorkeur geven aan cyclische aandelen. Die profiteren immers van economische groei.

De afgelopen weken werd duidelijk hoe pijnlijk de impact van een stijgende rente kan zijn. De Nasdaq was de beursweek gestart met een verlies van 10,5 procent, nadat op 12 februari een recordhoogte van 14.095 punten was bereikt. De beursindex ging gebukt onder de angst voor een stijgende rente. Ondertussen is er al een deel van dat verlies goedgemaakt.

Goed nieuws voor de banken

Sullivan is ervan overtuigd dat de grote financiële instellingen zullen profiteren van een steile rentecurve, waarbij het verschil tussen de rente op korte termijn en lange termijn groot is. ‘Dat betekent dat beleggers verwachten dat er inflatie en economische groei komt’, verduidelijkt Sullivan. Een stijgende rente is goed nieuws voor de banken omdat ze zo hun winstmarge op leningen kunnen verhogen. Het verschil tussen de spaarrente en de rente op leningen blijft een belangrijke inkomstenbron voor de banken.

De expert verwacht dat ook de aandelen van consumptiebedrijven goed zullen varen bij een heropening van de economie. ‘We zien dat er opnieuw meer geconsumeerd wordt’, merkt hij op.

Wat de techaandelen betreft ziet de toekomst er minder rooskleurig uit, volgens Sullivan. ‘De koersen waren vorig jaar te extreem. Vandaag zien we waarderingen die redelijk hoog liggen.’ De expert adviseert om binnen de techsector over te stappen van platformnamen naar bedrijven die software als een dienst verkopen en naar de halfgeleidersector. ‘Die laatste sector kan profiteren van het tekort aan chips’, aldus Sullivan.

(mah)

Meer