Bidens ‘plan van 1.900 miljard’ goedgekeurd

Het kolossale stimuleringsplan van Joe Biden werd op woensdag – met enkel Democratische steun – goedgekeurd door het Congres. De weg ligt open voor de langverwachte coronasteun in de vorm van cheques van 1.400 dollar voor de meeste Amerikanen, en een forse uitbreiding van het sociale vangnet. 

Door Willem De Maeseneer

De goedkeuring is een grote overwinning voor Biden, 50 dagen na zijn aankomst in het Witte Huis. Het stimuluspakket van 1.900 miljard dollar zal de federale werkloosheidsuitkering opwaarderen en voorziet miljarden dollars om coronavaccins te verdelen. Verder is er steun voorzien voor scholen, lokale overheden en KMO’s die het hard te verduren hadden tijdens de pandemie. 

Het plan werd goedgekeurd in het Huis van Afgevaardigden met 220 stemmen tegen 211. Geen enkele Republikein heeft voor het steunpakket gestemd, noch in het Huis, noch in de Senaat. Biden zal het plan vrijdag bekrachtigen, net op tijd om te voorkomen dat de uitzonderlijke werkloosheidsuitkeringen worden stopgezet. 

Biden heeft duidelijk het politieke overwicht van de Democratische partij uitgespeeld. Naast het Witte Huis heeft de partij een de facto meerderheid in beide kamers van het parlement in handen. De voorbije maanden werd alles in stelling gezet om dit ‘Amerikaanse Reddingsplan’, zoals het officieel heet, erdoor te krijgen. Biden had het zelfs al aangekondigd voor hij benoemd was.

Eens hij vrijdag zijn handtekening onder de wettekst heeft gezet, vertrekken hij en vicepresident Kamala Harris op een tournee doorheen verschillende staten om uit te leggen hoe de stimuli de gewone Amerikanen ten goede komen.

Biden heeft nog steeds een klein trauma van hoe de Republikeinse propagandamachine erin slaagde om Obama’s herstelplan uit 2009 onderuit te halen. Een herhaling daarvan wil hij ten allen prijze vermijden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.