Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 02 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Banken – niet de milieubeweging – zullen de energietransitie domineren

Logo Business AM
Klimaat

16/02/2020 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

In alle mogelijke Europese en Amerikaanse ‘New Green Deal’-plannen is sprake van duizenden miljarden euro’s en dollars. De implicaties van de overstap van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare bronnen zijn dermate groot, dat enkel instellingen die over veel geld beschikken ze kunnen financieren. De banken en dus niet de groene beweging zullen de klimaatrevolutie begeleiden.

De voorbije jaren is de klimaatagenda wel degelijk uitgegroeid tot een prioriteit. Binnen 10 jaar zal duidelijk worden of we gewoon zijn doorgaan op het huidige élan of er een echte verandering heeft plaatsgevonden. Die verandering lijkt onvermijdelijk. De transportsector zal grote veranderingen ondergaan, hetzelfde geldt voor de bouwsector en de manier waarop we consumeren

Dat heeft grote gevolgen voor bedrijven, die steeds beter in het oog worden gehouden door de bevolking. Bedrijven die geen boodschap hebben aan sociaal ondernemen, governance en ecologie zullen uit de boot vallen. Zelfs de kleine investeerder roert zich. De rol die de banken in deze transitie zullen spelen is dus cruciaal. Want banken beheren het geld van de bevolking en staan onder steeds grotere druk om enkel nog te investeren in bedrijven die respectvol omgaan met het milieu. 

ESG: Ecologie, Sociaal ondernemen en Governance

In financiële kringen worden drie criteria dan ook steeds belangrijker. Klanten vragen bedrijven om respectvol om te gaan met medewerkers, het milieu en de samenleving. Bedrijven die geen aandacht besteden aan ESG (in het Engels: Social, Governance & Environment) dreigen binnen maximum 10 jaar gewoonweg niet meer te bestaan omdat ze geen financiering meer zullen vinden. In vele landen moeten bedrijven die meedingen naar openbare aanbestedingen vandaag al uitleggen hoe ze met die drie omgaan. Geen enkel bedrijf kan zeggen: ‘ESG, daar doen we niet aan mee’.

Dat de gevolgen enorm kunnen zijn, werd de voorbije maanden duidelijk door wat Boeing overkwam. Een verlies van 20 miljard dollar en een imago dat een nagenoeg onherstelbare deuk heeft gekregen. De Amerikaanse vliegtuigbouwer zal vele jaren nodig hebben om deze crisis te boven te komen.

Rusland en Noorwegen blijven olie oppompen

Uiteraard zal dit alles niet op 3, 4 jaar veranderen. Rusland en Noorwegen zien in de klimaatopwarming kansen om nog meer olie uit de grond op te pompen.  Rusland kan dankzij het smeltende ijs nu olierijke zones bereiken, die vroeger gewoon totaal ontoegankelijk waren. Noorwegen doet het iets discreter, maar toch, de drang om olie te blijven oppompen ziet diep.

Daartegenover staat dan weer dat steeds meer Oost-Europese landen en ook Amerikaanse staten zich verzetten tegen de opening van nieuwe kolencentrales. Dat gebeurt niet enkel in milieubewuste staten als Californië. Ook in Donald Trumps Wyoming worden kolencentrales door de realiteit ingehaald. Tenslotte is er de Europese Centrale Bank. Die heeft plannen om transitie-obligaties op te kopen om bedrijven die sterk afhangen van fossiele brandstoffen de kans te geven de transitie naar hernieuwbare energie te maken.

Ook de politiek heeft een rol te spelen en die is een stuk complexer. Een Franse vraag om staatssteun toe te laten voor een in problemen geraakte producent van windturbines werd vorig jaar nog door Brussel geweigerd. Zelfs indien de bankenwereld de uitdagingen waar we voor staan begrijpt, dreigt de politiek opnieuw achter te blijven.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks