Boeing krijgt voor de eerste keer in 30 jaar nul bestellingen in januari

De vliegtuigbouwer Boeing ontving in heel januari geen bestellingen, voor geen enkel vliegtuig, en leverde maar 13 vliegtuigen. Vorig jaar kreeg het bedrijf, na annulaties, 45 bestellingen en leverde het 46 toestellen.

Boeing worstelt nog steeds met de naweeën van de crashes eind 2018 en begin 2019. Bij twee crashes met de Boeing 737 MAX kwamen in totaal 346 mensen om. De reden bleek een softwarefout.

Sinds maart vorig jaar staat alle vliegtuigen van dat model aan de grond en wordt het onderzocht door luchtvaartautoriteiten overal in de wereld. De crisis leidde tot het ontslag van CEO Dennis Muilenburg.

Schulden

Het debacle heeft het imago van Boeing duidelijk geen goed gedaan. Over heel 2019 kreeg het maar 54 bestellingen, tegenover 893 in 2018. In januari kreeg het voor de eerste keer sinds 1962 geen bestellingen. Concurrent Airbus profiteert van de malaise en ontving 274 bestellingen in januari.

De schulden van Boeing verdubbelden tot 27,3 miljard dollar in 2019. Die beloven nog veel hoger te worden door compensaties voor luchtvaartmaatschappijen die de vliegtuigen niet meer mogen inzetten, rechtszaken en loon van werknemers. Het kreeg vorige maand een lening van 10 miljard dollar om de lastige maanden te overbruggen.

Meer
Lees meer...
Markten