Klimaatextremen eisen tol in Europa

Europa heeft te maken een ongekende golf van klimaatextremen, zo blijkt uit recente bevindingen van Europese klimaatdienst Copernicus en de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Het rapport onthult dat 2023 is uitgeroepen tot het warmste of op één na warmste jaar ooit gemeten.

Waarom is dit belangrijk?

Deze situatie heeft Europa zwaar op de proef gesteld, met een stijging van 30 procent in het sterftecijfer door hitte in de afgelopen twintig jaar als alarmerende indicator. Daarmee is Europa het snelst veranderende continent van allemaal.

Bosbranden en overstromingen

“In 2023 werden in Europa de grootste bosbrand ooit gemeten, één van de natste jaren ooit, extreme mariene hittegolven en grootschalige, verwoestende overstromingen waargenomen”, zegt Carlo Buontempo, directeur van Copernicus. “De temperaturen blijven stijgen, waardoor onze data steeds crucialer wordt om ons voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering.”

De grootste speler daarbij is de hitte. Het jaar 2023 was wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten en de oceanen, die 90 procent van de overtollige warmte die wordt geproduceerd door koolstofdioxide-uitstoot opnemen, bereikten ook nieuwe hoogtepunten. Maar niet alleen vuur en hitte waren de boosdoeners. Overstromingen troffen grote delen van Europa, met 1,6 miljoen mensen getroffen door overstromingen en nog eens 550.000 door stormen. Ook gletsjers verloren heel wat ijs.

Toekomst

Europa warmt twee keer zo snel op als het wereldgemiddelde en hittegolven zullen in de toekomst langer en krachtiger worden, zo staat in het rapport. “De huidige maatregelen tegen hittegolven zullen binnenkort ontoereikend zijn om de verwachte toename van hittegerelateerde gezondheidsproblemen aan te pakken”, klinkt het.

Meer