Rusland wil economische ontwikkeling Noordpool fiscaal stimuleren

De Russische regering wil de ontginning van zijn noordpoolgebied met fiscale gunstmaatregelen stimuleren. Dat blijkt uit een reeks nieuwe maatregelen die de Russische eerste minister Mikhail Mishustin heeft aangekondigd. De ingrepen moeten de grote Russische oliemaatschappijen volgens Mishustin aanmoedigen grote investeringen in nieuwe projecten boven de Noordpoolcirkel te doen.

De economische ontwikkeling van het noordpoolgebied is voor de Russische president Vladimir Poetin een belangrijke prioriteit. Over vier jaar wil Rusland op de Noordelijke Zeeroute een trafiek van minstens 80 miljoen ton realiseren.

210 miljard euro

Aleksandr Kozlov, Russisch minister voor het Verre-Oosten en de Noordpool, benadrukt dat de activiteit van de grote oliebedrijven in de regio die doelstelling moeten helpen behalen. Kozlov betoogt dat zowel onshore als offshore projecten zullen worden ontwikkeld. De investeringen kunnen volgens hem oplopen tot een totaalbedrag van 14.700 miljard roebel (210 miljard euro).

Onder meer streeft Rusland naar de realisatie van drie offshore projecten. Daarmee zou totale investering van 25 miljard euro zijn gemoeid. De productie van deze projecten zou gedurende vijftien jaar op een maximale belasting van 5 procent kunnen rekenen. Drie onshore petrochemische projecten, met een totale investering van 41,6 miljard euro, zouden zelfs belastingvrij mineralen kunnen winnen.

De petrochemische activiteiten zullen wellicht geleid worden door het staatsbedrijf Gazprom, dat momenteel al de bouw van een grote petrochemische fabriek in Bovenenkovo, op het schiereiland Yamal, voorziet. Het bedrijf op een jaarlijkse productie van drie miljoen ton polyethyleen en polypropyleen.

Zeehavens

De Russische regering wil tevens de oliewinning in het noordpoolgebied opvoeren. Ook hier krijgen de bedrijven gedurende een periode van twaalf jaar een belastingvrije ontginning aangeboden.

‘Op die manier kunnen drie nieuwe grote olievelden, met een totale investering van ongeveer 143 miljard euro, worden gerealiseerd,’ benadrukt Kozlov.

Gedacht wordt onder meer aan Vostok Oil, een plan van staatsonderneming Rosneft voor de exploratie van olie in de regio Vangor. De export van die productie zou gebeuren met een nieuwe pijpleiding naar het schiereiland Tajmyr.

Daarnaast zijn ook fiscale gunstmaatregelen voorzien voor de uitbouw van infrastructuur en vervoer. Bedrijven die in de regio nieuwe zeehavens bouwen, krijgen eveneens gedurende tien jaar een vrijstelling van belastingen.

Rederijen die in het gebied activiteiten ontplooien, zullen op de export van hun cargo geen btw-heffing moeten afdragen. Ze kunnen ook belastingvrij beroep doen op de diensten van ijsbrekers.

Meer