Rusland heeft zijn eerste drijvende kerncentrale opgestart

Voor de kust van de Russische stad Pevek is de drijvende kerncentrale Akademik Lomonosov gestart met de levering van elektriciteit. Volgens het Russische energiebedrijf Rosatom, uitbater van de Akademik Lomonosov, kan de toepassing een belangrijke bijdrage leveren tot een klimaatneutrale energievoorziening. Milieuverenigingen waarschuwen echter dat de technologie nieuwe veiligheidsproblemen zal creëren.

De Akademik Lomonosov is de elfde nucleaire centrale van Rusland. De eenheid is wereldwijd de derde kerncentrale die boven de Noordpoolcirkel is gelegen.

Regionale ontwikkeling

De Akademik Lomonosov heeft twee reactoren van 35 megawatt. Die moeten in de regio Tsjoekotka de verouderde kerncentrale van Bilibino, die vijfenveertig jaar oud is en een capaciteit van 48 megawatt heeft, vervangen. Bilibino zal op korte termijn volledig worden stilgelegd. Ook een steenkoolcentrale in de omgeving zal worden gesloten.

De Akademik Lomonosov zal voortaan de elektriciteitsvoorziening van Pevek, een stad met ongeveer vijfduizend inwoners, voor zijn rekening nemen. De bouw van de drijvende kerncentrale zou ongeveer 450 miljoen dollar hebben gekost.

Rosatom werkt naar eigen zeggen momenteel aan een tweede drijvende kerncentrale, die uitgerust zou zijn met twee reactoren van 50 megawatt. In totaal zou Rosatom minstens zeven drijvende kerncentrales in gebruik willen nemen.

Rusland hoopt dat de Akademik Lomonosov in de regio een activiteit kan creëren die een sterkere socio-economische groei van Tsjoekotka, de meest noordelijk gelegen regio van het land, zou kunnen garanderen. Bovendien moet de drijvende kerncentrale een belangrijke pijler vormen voor de ontwikkeling van nieuwe scheepvaartroutes door de Noordelijke IJszee.

Export

Rosatom wil de technologie echter niet alleen voor de eigen energievoorziening gebruiken. Het land hoopt het concept immers ook naar Latijns-Amerika, Afrika en Azië te kunnen uitvoeren.

De Akademik Lomonosov is gebouwd op de Russische Baltic Shipyard in Sint-Petersburg. Hij is uitgerust met reactoren die ook gebruikt zijn in de Russische nucleaire ijsbrekers. Aan de constructie van de drijvende kerncentrale is tien jaar gewerkt.

Rosatom benadrukt nog dat de Akademik Lomonosov aan de strengste nucleaire veiligheidsnormen voldoet. Greenpeace zegt echter dat het risico op incidenten aanwezig blijft. ‘Het Noordpoolgebied is bovendien bijzonder kwetsbaar,’ zegt de organisatie. ‘De sterke inzet op kernenergie betekent tevens dat de ontwikkeling van windenergie en zonnekracht in de regio onmogelijk is gemaakt.’

Meer