Rusland en China versterken alliantie met gaspijplijn van 3.000 kilometer

Russisch president Vladimir Poetin en zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping hebben op maandag de gaspijpleiding van Rusland naar China ingehuldigd. De gasdeal heeft belangrijke geopolitieke gevolgen.

Met de nieuwe gasleiding, ‘ Power of Siberia ‘ genaamd, is Rusland van plan zijn gasmarkt voor China open te stellen. Meer dan 2.000 kilometer pijpleiding, van Siberië tot het noordoosten van China, werd maandag ingehuldigd. Op lange termijn zal de leiding ruim 3.000 kilometer lang zijn.

‘Het is echt een historische gebeurtenis, niet alleen voor de wereldwijde energiemarkt, maar vooral voor u en mij, voor Rusland en China’, zei Poetin in een videoconferentie met de Chinese president Xi op de Russische televisie. ‘Dit project zal de Russisch-Chinese strategische samenwerking naar een heel nieuw niveau brengen.’

400 miljoen dollar

Achter de deal gaat Gazprom schuil. Het Russische olie- en gasbedrijf tekende in 2014 een contract van 400 miljoen dollar (363 miljoen euro). Het streeft ernaar de komende 30 jaar jaarlijks 38 miljoen kubieke meter gas te leveren aan China National Petroleum Corporation (CNPC). De leiding zal doorgetrokken worden naar Shanghai. Gazprom verwacht dat de installatie in 2025 volledig rond zal zijn.

De gasreus promoot zijn project als een mix van nieuwe technieken en technisch vernuft. De pijplijn zal alleszins te maken krijgen met een bijzonder kil klimaat, met temperaturen die soms tot -60 graden zakken.

Een sterk signaal

Gas functioneert als motor van de Russische economie en drukkingsmiddel op het internationale toneel. Denk aan de crisis van 2014, toen de Russische president de kranen naar Oekraïne besloot toe te draaien. 

Momenteel stroomt het grootste deel van de Russische gasproductie naar het westen. Maar de spanningen met de EU brachten Poetin op andere ideeën. Hij zet nu in op het potentieel van een snelgroeiend – en energiezuipend – China.

Het Chinese gasverbruik is alleen al in 2018 met 18 procent gestegen, volgens cijfers van het Internationaal Energieagentschap. Zijn gasvoorraad komt momenteel deels van eigen bodem, deels uit Maleisië, Indonesië, Australië en Qatar.

Meer