Noordpool maakt van Rusland dominante palladium-producent

In Rusland heeft het mijnbedrijf Russian Palladium de bouw van een nieuwe fabriek op het Siberische schiereiland Taymir aangekondigd. De onderneming, een joint-venture van Nornickel en Russian Platinum, wil in het gebied een omvangrijke productie van palladium opzetten.

De bouw van de fabriek vergt een investering van ongeveer 13,5 miljard euro. Russian Palladium wil over vijf jaar met de productie beginnen. Daardoor zal Rusland zijn positie als dominante palladium-producent van de wereld nog verder versterken. Voor het transport naar de rest van de wereld zal Russian Palladium gebruik maken van de nieuwe scheepvaartroutes door de Noordelijke IJszee.

Palladium is een zilverwit zeldzaam metaal dat onder meer wordt gebruikt in katalysatoren en brandstofcellen, maar ook in andere industriële sectoren een brede waaier van toepassingen heeft. Het is het kostbaarste van de vier edelmetalen.

Industrie

Musa Bazhaev, topman van het metaalbedrijf Russian Platinum, benadrukte dat de nieuwe fabriek mikt op een jaarlijkse productie van 120 ton palladium. Volgens Bazhaev herbergt het gebied een voorraad die gedurende vijfenvijftig jaar palladium-ontginning mogelijk zou maken.

Volgens de topman zal de investering in de nieuwe fabriek zichzelf op amper vier jaar tijd hebben terugbetaald. Russian Palladium zal volgens Bazhaev werk bieden aan 5.860 mensen. De fabriek zou bovendien de Russische staat 40 miljard roebel (570 miljoen euro) fiscale inkomsten per jaar opleveren.

‘De wereld toont een grote interesse in palladium, dat voor talrijke industriële processen een cruciaal basisproduct is,’ zegt Bazhaev nog. ‘Onder meer de autosector maakt veelvuldig van het edelmetaal gebruik.’

De marktwaarde van palladium is de voorbije jaren sterk opgelopen. Momenteel betalen afnemers meer dan 1.800 dollar per ounce. Dat betekende een stijging met 40 procent tegenover het begin van dit jaar. Experts verwachten voor volgend jaar een prijsniveau van meer dan 2.000 dollar per ounce.

Open mijn

Het palladium zal in Taymir worden ontgonnen in een open mijn. Aanpalend zullen een verwerkingsfabriek en een smelterij verrijzen. Palladium behoort samen met ruthenium, rhodium, osmium, iridium en platina tot de platinagroep. Meer dan 50 procent van deze grondstoffen worden in Rusland gewonnen.

Momenteel bereikt de wereldwijde palladium-productie een niveau van ongeveer 190 ton per jaar. Rusland en Zuid-Afrika nemen daarvan gezamenlijk ongeveer 80 procent voor hun rekening.

Russian Palladium heeft op Taymir een milieuvriendelijke productie beloofd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20