Verzekeraars worstelen met verouderde risicomodellen in een tijdperk van toenemende natuurrampen

Samengevat. In het licht van de klimaatverandering, waarbij de privé-omstandigheden van huiseigenaren politiek relevant worden door extreme weersomstandigheden, verschuift de focus naar eigendomsrechten, met significante implicaties voor de verzekeringssector, die worstelt met verouderde risicomodellen in een tijdperk van toenemende natuurrampen.

Waarom is dit belangrijk?

De verzekeringsindustrie staat voor een keerpunt omdat traditionele risicomodellen falen in het aanzicht van extreme weersomstandigheden gedreven door de klimaatverandering. Dit heeft diepgaande gevolgen voor de stabiliteit van verzekeringspremies, de financiële gezondheid van verzekeringsmaatschappijen, en stelt belangrijke vragen over sociale rechtvaardigheid binnen westerse middenklasse samenlevingen.

In het nieuws. De frequentie en intensiteit van extreme weersomstandigheden nemen toe, met in 2023 een verdubbeling van het aantal sterfgevallen door natuurrampen vergeleken met het 30-jarige gemiddelde.

  • Schade door natuurrampen in 2023 bereikte $250 miljard, waarvan slechts $95 miljard verzekerd was, 67% hoger dan het 30-jarige gemiddelde.
  • Verzekeraars worstelen met inadequate risicomodellen die de werkelijkheid van klimaatverandering niet nauwkeurig voorspellen.
  • De kosten van ver
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer