Amerikaanse banken kunnen binnenkort mogelijk cannabisindustrie financieren

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel aanvaard waardoor het voor de Amerikaanse banken mogelijk zou worden diensten te verstrekken aan bedrijven die in de legale cannabisindustrie actief zijn. Deze beslissing kan volgens waarnemers een belangrijke hindernis voor de creatie van een nationale cannabisindustrie wegnemen.

Het wetsvoorstel kreeg de steun van 321 leden van het Huis van Afgevaardigden. Er waren 101 tegenstemmen. Nu moet ook de Amerikaanse Senaat zich nog uitspreken.

Spreidstand

Het wetsvoorstel verduidelijkt dat de opbrengsten van legitieme cannabisbedrijven niet als illegaal worden beschouwd. Tevens zouden de federale toezichthouders de opdracht krijgen om regels op te stellen over het toezicht op dergelijke bankactiviteiten.

Amerikaanse banken bleken tot nu toe in het algemeen niet bereid om zaken te doen met bedrijven die marihuana of aanverwante producten produceerden of verkochten. Er bestond immers een vrees dat de financiële instellingen daarmee in conflict zouden kunnen komen met de Amerikaanse federale wetgeving.

De Amerikaanse cannabiswetgeving zit dan ook in een opmerkelijke spreidstand. Een aantal staten hebben het medicinaal of recreatief gebruik uit de strafwet gehaald, maar federaal blijven deze activiteiten nog altijd illegaal.

Dit probleem heeft ertoe geleid dat bedrijven uit de marihuana-industrie weinig opties hebben. Ze kunnen slechts bij een handvol kleinere financiële instellingen voor financiering terecht of moeten zich behelpen met transacties in contanten.

De American Bankers Association heeft dan ook agressief voor het wetsvoorstel gelobbyd. Opgemerkt wordt daarbij dat het Amerikaanse Congres dit conflict tussen het lokale en federale niveau moet oplossen.

Senaat

Het wetsvoorstel is de voorbije acht jaar herhaaldelijk door de democratische volksvertegenwoordiger Ed Perlmutter ingediend. Perlmutter is afkomstig uit Colorado, waar inmiddels een grote cannabisindustrie is gegroeid.

Ken Buck, een republikeins volksvertegenwoordiger uit Colorado, had nog opgemerkt dat het wetsvoorstel het Amerikaanse banksysteem zou openzetten voor een misbruik van drugskartels en illegale telers en distributeurs. Hij had opgeroepen het voorstel af te wijzen.

Het voorstel moet nu nog door de Amerikaanse Senaat worden behandeld. Omdat de democraten nu ook daar, in tegenstelling tot de voorbije jaren, de meerderheid in handen hebben, maakt het meer kans op een definitieve goedkeuring.

In dat geval moet het document ook nog door de Amerikaanse president Joe Biden worden ondertekend. Inmiddels hebben al zesendertig Amerikaanse staten medicinale cannabis gelegaliseerd. In zeventien staten is nu ook het recreatief gebruik door volwassenen toegelaten.

(lb)

Meer