CEO Uber overweegt om cannabis aan huis te leveren

In de Verenigde Staten (VS) zijn de staten in een recordtempo cannabis aan het legaliseren. Dat heeft Dara Khosrowshahi, CEO van Uber, aan het denken gezet. In een interview met CNBC heeft de topman gezegd dat hij overweegt om met zijn bedrijf cannabis aan huis te leveren.

Cannabis is sinds gisteren legaal in New Mexico. Dat is de zeventiende Amerikaanse staat die de softdrugs legaliseert. De afgelopen maanden hebben New Jersey, New York en Virginia hetzelfde gedaan. Maar het lijkt daar niet te stoppen. Ook verschillende andere staten, waaronder Connecticut, Delaware, Minnesota en Rhode Island, overwegen om cannabis legaal te maken. Op dit moment is cannabis voor recreatief gebruik legaal in zeventien staten.

Legalisering op federaal niveau

Die legaliseringstrend is ook Khosrowshahi niet ontgaan. Hij hoopt vroeg of laat met Uber de cannabismarkt te betreden. Zo wil hij chauffeurs inschakelen om cannabis aan huis te leveren. Tot nu toe blijft dat wel bij een droom. Alvorens hij daadwerkelijk die stap zet, moeten er nog een aantal zaken wijzigen. Hij kijkt daarbij naar de federale wetgeving.

Op dit moment is het gebruik of bezit van cannabis op federaal niveau nog steeds illegaal. De federale overheid laat wel toe dat de staten de softdrugs decriminaliseren of legaliseren. ‘Wanneer er op federaal niveau sprake is van legalisering, zullen we zeker onderzoeken of het interessant is om cannabis aan huis te leveren’, aldus de CEO van Uber.

Decriminalisering

Vraag is of cannabis of federaal niveau gelegaliseerd zal worden onder de huidige Amerikaanse president Joe Biden. Tijdens zijn verkiezingscampagne heeft hij aangegeven de softdrugs te willen decriminaliseren. ‘Niemand mag in zijn leven of toekomst geschaad worden vanwege zijn of haar cannabisgebruik’, klonk het toen.

De vicepresident Kamala Harris heeft zich altijd geuit als voorstander van een legalisering, maar in een recent interview met Bloomberg zei ze dat ze nu op dezelfde lijn zit als de president en dus enkel pleit voor een decriminalisering en een legalisering voor medisch gebruik. Het ziet er dus naar uit dat legalisering voor recreatief gebruik op federaal niveau nog niet voor morgen zal zijn.

Cannabis aan huis leveren is overigens niets nieuws onder de zon. In de staten Californië, Nevada en Oregon bestaan er al soortgelijke dienstverleningen. Iedereen die ouder is dan 21 jaar mag in die staten cannabis leveren.

(mah)

Lees ook:

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20