Amerikaanse staten legaliseren nu cannabis aan recordtempo, en zelfs Republikeinen zien dat zitten

Sinds gisteren is in de Amerikaanse staat New Mexico cannabis legaal. Het is nu al de zeventiende staat die legaliseerde. En er staan nog vier staten op punt om dat te doen. Het gaat erg snel in heel Noord-Amerika. In Canada is wiet ook al legaal en onlangs volgde Mexico. Tweederde van de Amerikanen – inclusief Republikeinen – steunen de legalisering. Maar Joe Biden is daar niet bij.

Marihuana blijft volgens de federale wetgeving in heel de VS wel illegaal, maar sinds de voormalige president Barack Obama heeft de federale regering in het algemeen staten toegestaan ​​cannabis te legaliseren met minimale federale inmenging.

New Mexico voegt zich bij Colorado, Washington, Alaska, Oregon, Californië, Maine, Massachusetts, Nevada, Michigan, Vermont, Illinois, Arizona, Montana, New Jersey, South Dakota, New York en Virginia. Ook op het Micronesische geïncorporeerd gebied Guam en in Washington DC is wiet gelegaliseerd. In South-Dakota hebben de kiezers bij de verkiezing van afgelopen najaar ook voor legalisering gestemd, maar daar zit de zaak momenteel vast in een juridische mallemolen.

De gouverneur van New Mexico, Michelle Lujan Grisham, ondertekende maandag een wetsvoorstel voor legalisering van marihuana. Volgens de wet mogen volwassenen van 21 jaar en ouder marihuana gebruiken en kweken voor recreatieve doeleinden. De staat zal een legale, gereguleerde markt lanceren, die naar verwachting in 2022 zal beginnen, waarbij cannabisproducten worden belast op niveaus die hoger zijn dan de omzetbelasting van de staat. Een andere maatregel zal mensen met eerdere marihuana-veroordelingen in staat stellen hun gegevens te schrappen, en mensen die momenteel een straf uitzitten voor een marihuana-gerelateerde misdaad, in aanmerking komen voor een nieuwe straf.

Nog vier staten op komst

Er zijn nog staten op komst waar cannabis legaal zal worden. Van Delaware tot Minnesota werken wetgevers nog steeds aan het beëindigen van het verbod tegen het einde van het jaar. Hoewel er geen garantie is dat ze succesvol zullen zijn, is er een groeiend momentum voor legalisatie.

Als dit jaar nog twee andere staten legaliseren, zou 2021 een record vestigen voor het hoogste aantal nieuwe legalisatiewetten die in één jaar zijn uitgevaardigd. En in Connecticut, Delaware, Minnesota en Rhode Island zit die legalisering er wel degelijk in.

Voorstanders van legalisatie beweren dat het de nadelen van het verbod op marihuana elimineert: de honderdduizenden arrestaties in de VS, de raciale verschillen achter die arrestaties en de miljarden dollars die van de zwarte markt voor illegale marihuana naar drugskartels vloeien die vervolgens het geld gebruiken voor gewelddadige operaties over de hele wereld. Dit alles, zeggen voorstanders van legalisatie, zal opwegen tegen de mogelijke nadelen – zoals toegenomen cannabisgebruik.

Veel meer pro dan contra

Tegenstanders beweren ondertussen dat legalisatie een enorme marihuana-industrie zal creëren die het medicijn onverantwoord op de markt zal brengen. Ze wijzen op Amerika’s ervaringen met de alcohol- en tabaksindustrie, die hun financiële imperium grotendeels hebben opgebouwd op de rug van de zwaarste consumenten van hun producten. En ze beweren dat het beëindigen van het verbod ertoe zou kunnen leiden dat veel meer mensen wiet gebruiken, wat mogelijk kan leiden tot onvoorziene negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Maar die laatsten zijn in de minderheid. Amerikaanse kiezers, zelfs conservatieve kiezers, hebben in elke staat waar legalisering van cannabis of een andere hervorming van het drugsbeleid op de agenda stond, daar resoluut ‘ja’ op gestemd tijdens de meest recente verkiezingen.

In het afgelopen decennium hebben peilingen aangetoond dat legalisatie van marihuana zelfs onder de Republikeinse kiezers een meerderheid krijgt, ondanks hun grotere weerstand tegen hervorming van het drugsbeleid in het algemeen.

Uit die peilingen blijkt dat een stevige meerderheid van de Amerikanen (ongeveer tweederde) en vooral een groot aantal Democraten (meer dan drie vierde) de legalisering van marihuana steunen. Toch is bijvoorbeeld Joe Biden nog steeds tegen volledige legalisering, en pleit hij in plaats daarvan voor een decriminalisering van marihuana op federaal niveau maar geen verkoop toe te staan.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20