Verenigd Koninkrijk is grootste producent van medicinale cannabis, maar Britten geraken er met moeite aan

Het Verenigd Koninkrijk is ’s werelds grootste producent van legale cannabis voor medisch en wetenschappelijk gebruik. Dat blijkt uit een rapport van de International Narcotics Control Board (INCB), een instantie van de Verenigde Naties (VN). Toch is een behoorlijke toegang tot medische cannabis voor veel Britse patiënten nog steeds buiten bereik, zeggen campagnevoerders.

Het rapport van de VN schat dat het Verenigd Koninkrijk in 2019 320 ton legale cannabis heeft geproduceerd, goed voor 75 procent van het wereldwijde totaal (468,3 ton) en een verdrievoudiging van wat het land in 2016 produceerde (95 ton).

Cannabisvoorschriften

Het nieuws van de nummer-één-positie van het Verenigd Koninkrijk voor de productie van medicinale cannabis komt voor velen als een verrassing. De Britten lopen achter op veel andere naties wat betreft de toegang tot medicinale cannabis, ondanks een wijziging in de wet in november 2018.

Beperkende richtlijnen van regelgevende instanties zouden ervoor gezorgd hebben dat er de NHS (National Health Service, de Britse gezondheidsorganisatie) de afgelopen twee jaar geen nieuwe voorschriften heeft uitgeschreven.

Afgelopen juli drongen campagnevoerders er bij de Britse regering op aan om de toegang tot medicinale cannabisvoorschriften te verbeteren.

Als laatste redmiddel

Slechts twee op cannabis gebaseerde geneesmiddelen zouden vergund zijn in het Verenigd Koningrijk. Sativex, een cannabisextract in sprayvorm, gebruikt voor de behandeling van Multiple Sclerose (MS) en Epidiolex, een gezuiverde orale CBD-oplossing, ingezet voor de behandeling van twee zeldzame en ernstige vormen van epilepsie.

Beide worden geproduceerd door GW Pharmaceuticals. Ze zouden alleen verkrijgbaar zijn op voorschrift, als laatste redmiddel.

De gegevens van het VN-agentschap voor het Verenigd Koninkrijk zouden gebaseerd zijn op schattingen van de Britse regering. Het INCB wacht momenteel op bevestiging van het ministerie van Binnenlandse Zaken over het werkelijke cijfer. (mah)

Meer