Acht redenen waarom een noodkapitaal belangrijk is

Je auto houdt er opeens mee op, je wasmachine geeft de geest of er moet iets gerepareerd worden aan je huis. Kortom, onverwachte kosten waarvoor je een buffer nodig hebt. Maar uit onderzoek blijkt dat 25 procent van de Belgen dit noodkapitaal niet heeft. Volgens datzelfde onderzoek heeft bijna 1 op de 4 Belgische gezinnen minder dan 1.100 euro in een buffer zitten om dergelijke onvoorziene kosten op te vangen. Waarom en wanneer is het nu precies belangrijk om een noodfonds te hebben? We geven je in dit artikel acht redenen!

1. Je moet schulden afbetalen

Als je schulden hebt, is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet groter worden. Daarom is het aanleggen van een noodkapitaal van groot belang. Wanneer je iets laat herstellen aan je auto of een huishoudtoestel vervangt, dan hoef je jezelf daar niet dieper voor in de schulden te steken.

Tip: heb je een noodfonds aangelegd van minimaal 1.000 euro? Begin met je schulden af te betalen. Start met de kleinste schuld. Zo kun je al snel iets afstrepen en het geld dat je daardoor overhoudt, stop je weer in de volgende schuld. Op die manier werk je steeds door naar de volgende, grotere schuld tot je alles hebt afbetaald.

2. Je begint net met budgetteren

Begin je nog maar net met het in kaart brengen van je inkomsten en uitgaven? Dan zie je waarschijnlijk nog wel wat zaken over het hoofd. Je noodkapitaal helpt je om die uitgaven te betalen in de eerste periode. Dit geeft jou de kans om alles op een relaxte manier op een rij te krijgen.

Tip: vergeet ook de onverwachte uitgaven niet mee te nemen in het budgetteren. Door dit te doen krijg je ook hier een mooi beeld van. Denk hierbij zowel aan de jaarlijkse onverwachte uitgaven, als de maandelijkse.

3. Je hebt een spaardoel

Wil je binnen een aantal jaren een eigen huis kopen? Of misschien voor jezelf beginnen of een wereldreis maken? Dan probeer je daar natuurlijk voor te sparen. Maar onverwachte uitgaven zorgen telkens voor een kink in de kabel. Wanneer je een noodfonds aanlegt, gaan die onvoorziene kosten niet langer van jouw spaarboekje op lange termijn. In eerste instantie zorgt dit ervoor dat je spaardoel wat trager verloopt. Maar op termijn helpt het je zeker om jouw financiële doelen te behalen.

Tip: heb je jouw noodkapitaal gebruikt? Stop dan opnieuw met het vullen van je andere spaarpotjes, totdat je die buffer opnieuw hebt aangevuld.

4. Je bent een zelfstandige

Wanneer je een eigen bedrijf hebt, is het nog veel belangrijker om een noodfonds aan te leggen. Er zijn verschillende redenen waarom je hier mogelijk op terug moet vallen. Zo kan het zijn dat je dit noodkapitaal vanwege schommelingen in jouw inkomen moet gebruiken. Maar ook als je een tijd – om wat voor reden dan ook – niet in staat bent om te werken, heb je die buffer nodig. Als zelfstandige is het dan ook raadzaam om een noodfonds aan te leggen dat een stuk groter is dan 1.000 euro. Zijn er maanden waarop je veel verdient, leg dan zo veel mogelijk extra geld opzij.

Tip: vergeet niet om eveneens aan je pensioen te denken!

5. Je hebt een eigen huis

Een eigen huis kent uiteraard veel voordelen, maar het maakt een noodfonds ook noodzakelijk. Alle kosten aan je huis zijn namelijk voor eigen rekening. Een aantal zaken, zoals grote reparaties, zie je aankomen. Zo kun je specifiek voor dat doel een spaarpot aanleggen. Maar er komen ongetwijfeld ook onverwachte kosten om de hoek kijken.

Tip: kijk je huis regelmatig na op mankementjes. Zo ontdek je die wanneer ze nog klein zijn en daardoor vaak ook veel goedkoper om te repareren.

6. Je woont ver van je familie

Ben je geëmigreerd en moet je voor het bezoeken van je familie gebruikmaken van het vliegtuig? Dan is het verstandig om te zorgen voor een ‘noodgevallen’-spaarpot. Het kan altijd gebeuren dat iemand een ongeluk krijgt of overlijdt. Dan wil je natuurlijk wel tot bij hen kunnen komen.

Tip: kijk wat de reis kost, dat is het minimale bedrag wat je opzij moet leggen. Check hierbij ook of een last minute wel hetzelfde kost. Naar sommige bestemmingen pakt dit namelijk duurder uit.

7. Je hebt een medische aandoening

Als je een medische aandoening hebt, komen daar vaak veel extra kosten bij kijken. Niet alleen vanwege medicatie of onbetaald verlof door allerlei onderzoeken, want in veel gevallen heb je ook bijvoorbeeld aangepaste voeding, kleding of meubilair nodig. Een noodkapitaal helpt jou die zaken te betalen als je in zwaar weer zit.

Tip: heb je een periode waarin het allemaal wat gemakkelijker gaat? Steek wat extra geld in je noodfonds, ook al is die nog aangevuld. 

8. Je draait op één inkomen

Heeft jouw gezin maar één inkomen of ben je alleenstaand en moet je het daarom met één salaris doen? Dan is de behoefte aan een noodkapitaal extra groot. Bovendien is het verstandig om die buffer een heel stuk groter te maken dan 1.000 euro. Eigenlijk moet je noodfonds een jaar aan uitgaven dekken. Zo kom je zeker rond, mocht je onverwachts zonder werk komen te zitten.

Tip: willen jullie een gezin starten? Houd dan rekening met de toenemende uitgaven per jaar. 

Hoe krijg je snel jouw noodfonds gevuld?

Natuurlijk geven we je ook nog graag wat tips mee om sneller jouw spaardoel te bereiken:

  • Bespaar: het is een open deur, maar het blijft nu eenmaal één van de beste manieren om je spaarpot te vullen. Denk hierbij ook aan kleine dingen: wat vaker de auto laten staan, geen kant-en-klaarmaaltijden, abonnementen opzeggen die je niet gebruikt,…
  • Klus bij in je vrije tijd: tijdens drukke periodes zoeken winkeliers vaak tijdelijke of zelfs eenmalige werkkrachten.
  • Verkoop onnodige spullen: hoeveel spullen heb je liggen die je eigenlijk nooit gebruikt? Verkoop die en steek het geld in je noodfonds!
  • Blijf van je noodfonds af: die tip heeft uiteraard geen effect op het gevuld raken van je buffer. Maar probeer er echt af te blijven zodra het gevuld is. Een noodfonds dient niet voor vakanties of andere onnoodzakelijke uitgaven. Het is echt een potje wat ervoor zorgt dat je geen (extra) schulden krijgt.
Meer