Vijf doorbroken budgetteringsmythes

Budgetteren is iets wat voor veel mensen allesbehalve eenvoudig is. In essentie is het dus reeds behoorlijk lastig, maar het wordt nog extra bemoeilijkt doordat er heel wat budgetteringsmythes bestaan. Op het ogenblik dat je van plan bent om te gaan budgetteren, is het in eerste instantie belangrijk om na te gaan wat nu wel en wat nu niet correct is. Daarom hebben wij alvast vijf hardnekkige budgetteringsmythes doorbroken.

1. Budgetteren dient ongelofelijk gedetailleerd te gebeuren

De eerste mythe is er meteen één die er voor zorgt dat heel wat mensen er uiteindelijk niet voor kiezen om te gaan budgetteren. Het wordt namelijk vaak benadrukt dat het opstellen van een budgetplan ongelofelijk gedetailleerd moet zijn, werkelijk tot in de puntjes. Dat is helemaal niet juist. Wil jij graag jouw budgettering lijntje per lijntje in Excel gaan plaatsen? Dan is dat uiteraard mogelijk, maar het is geen vereiste. Het is in de praktijk veel belangrijker dat je daadwerkelijk begint met budgetteren dan dat je eindeloos tijd steekt in het plannen. Het mag dan ook duidelijk zijn, stel een budgetplan op dat werkt voor jou en laat je niet ontmoedigen door bronnen die stellen dat een budgettering echt tot in de puntjes uitgewerkt dient te zijn.

2. Je mag écht nooit over je vooropgestelde budget gaan

Een tweede belangrijke en vaak gehoorde mythe stelt dat het nooit mogelijk is om over je vooropgestelde budget te gaan, maar dan ook nooit! Dat is natuurlijk eveneens geen correcte stelling. Ondanks het feit dat een budgetplan haar doel uiteraard compleet mist wanneer je ze niet volgt, is het zo dat het leven soms roet in het eten kan gooien. Eén enkele onverwachte situatie of kost kan er dan ook al snel voor zorgen dat je vooropgestelde budget voor één of zelfs meerdere maanden overhoop wordt gehaald. In dat geval heb je uiteraard geen andere keuze dan af te wijken van je vooropgestelde budget.

Bovendien geldt voor “afwijkingen” in je budget dat ze vaak gecompenseerd kunnen worden. De eerste regel die geldt voor het opstellen van een budgetplan geeft aan dat het interessant is om met categorieën te werken. Wat betekent dit concreet? Zeer eenvoudig. Je kan bijvoorbeeld je budgettering onderverdelen in categorieën zoals:

  1. De kosten voor de nutsvoorzieningen;
  2. De kosten voor boodschappen;
  3. Kosten die moeten worden gemaakt voor de kinderen;
  4. Kosten voor entertainment;

Neem nu dat je voor de kosten voor de boodschappen een budget voorziet van 400 euro per maand. Voor entertainment voorzie je een maandelijks budget van 50 euro. Wanneer je tijdens één maand voor 425 euro aan boodschappen hebt moeten betalen kan je dat compenseren door het budget voor entertainment met 25 euro te verlagen. Op deze manier compenseert het één het ander en blijft je globale budgettering dus gewoon perfect behouden.

3. Budgetteren vereist ongelofelijk veel tijd

De derde mythe is eveneens ontstaan doordat er vaak veel te gedetailleerd wordt ingegaan op het opstellen van een budgetplan. Je maakt budgetteren in de praktijk eigenlijk zo eenvoudig als je zelf wilt. Wil je er graag helemaal zeker van zijn dat je budgettering niet veel tijd in beslag zal nemen? In dat geval kan je er zelfs voor kiezen om gebruik te maken van één van de verschillende budgetteringsapplicaties die op de markt zijn verschenen. Heel wat van deze applicaties bieden je de mogelijkheid om volledig gratis een bepaald (huishoud)budget op te stellen. Eenvoudiger kan haast niet! Budgetteren dus hoeft dus helemaal niet veel tijd in beslag te nemen.

4. Budgetteren is niet voor iedereen noodzakelijk

Eén van de ongetwijfeld meest vervelende mythes luidt vaak dat budgetteren eigenlijk enkel en alleen interessant is voor mensen die het moeten stellen met beperkte financiële middelen. Dat is zeker niet correct. Zo is het opstellen van een budgetplan voor iedereen interessant, zelfs voor mensen die wel degelijk over een behoorlijke hoeveelheid financiële middelen beschikken. Des te meer geld je verdient, des te meer geld je wellicht ook nodig hebt om alle vaste kosten te betalen. Iemand die veel geld verdient, koopt zichzelf veelal automatisch een grotere en dus ook duurdere woning. Hierdoor vallen de maandlasten aanzienlijk hoger uit in vergelijking met mensen die rond moeten komen met een eerder bescheiden budget. Ongeacht hoeveel geld je ook verdient, is budgetteren voor iedereen een absolute must.

5. Budgetteren maakt je depressief

Veel mensen denken nog altijd dat het opstellen van een budgetplan een deprimerend iets is. Dat hoeft echter helemaal niet het geval te zijn, in tegendeel. Eigenlijk moet budgetteren gezien worden als een manier om je levenswijze aan te passen aan je levensstandaard. Voor veel mensen is dit in eerste instantie misschien een beetje confronterend, maar het is absoluut noodzakelijk voor een financieel zekere toekomst. Mensen die nooit hebben geleerd om te budgetteren en daar ook geen aandacht aan besteden, zullen nagenoeg met zekerheid op een bepaald ogenblik met financiële problemen te kampen hebben. Ondanks het feit dat budgetteren dus zeker en vast niet depressiefmakend is, is het voor veel mensen wel even een realiteitscheck. Laat dat je echter niet afschrikken en zorg ervoor dat je precies kan bepalen hoe je jouw beschikbare budget kan besteden.

Uiteindelijk zal je kunnen vaststellen dat er alleen maar voordelen zijn verbonden aan budgetteren. In eerste instantie creëer je op deze manier automatisch heel wat meer gemoedsrust. Heel wat mensen worden maand na maand geconfronteerd met een financiële situatie die zwaar onder druk staat. Dit brengt heel wat stress en spanning met zich mee. Door te budgetteren, weet je precies wat je waarvoor kan uitgeven en kan je jouw spenderingsdrang sterk inperken. Uiteindelijk zal je dan ook altijd kunnen vaststellen dat budgettering jouw leven zowel letterlijk als figuurlijk “rijker” kan maken.

Meer