5 tips van Warren Buffett om geld te besparen

Warren Buffett is één van de meest bekende beleggers wereldwijd. Het vermogen van de man wordt geschat op ruim 100 miljard dollar. Ondanks zijn enorme rijkdom is de miljardair zeer voorzichtig met hoe hij zijn kapitaal besteedt. Dit zijn enkele geldgewoontes van Buffett die u kunnen helpen om wat meer te sparen.

Het zakenblad Forbes heeft in maart bekendgemaakt dat het vermogen van Buffett wordt gewaardeerd op 100,3 miljard dollar. Daarmee is de superbelegger het zesde lid van de ‘$100 billion club’. Het merendeel van dat kapitaal heeft hij vergaard door te beleggen. Al probeert de man waar mogelijk ook geld te besparen. Zo deinst hij er bijvoorbeeld niet voor terug om af en toe een kortingsbon te gebruiken.

1. Bescheiden eten

Buffett staat er voor gekend dat hij graag een bezoekje brengt aan de fastfoodketen McDonald’s. Zo stopt hij er elke dag om zijn ontbijt op te pikken. De man geeft overigens niet veel geld uit aan zijn maaltijd. Afhankelijk van zijn gemoedstoestand bestelt hij één van zijn favoriete gerechten: twee worstenpasteitjes (2,61 dollar), een worst met ei en kaas (2,95 dollar) of spek met ei en kaas (3,17 dollar).

Vanzelfsprekend hoeft u niet dagelijks naar een fastfoodketen gaan om goedkoop te eten. U kunt al heel wat geld besparen door bijvoorbeeld ’s ochtends zelf uw ontbijt klaar te maken.

2. Kortingsbonnen knippen

De topbelegger heeft zijn liefde voor McDonald’s ook al gedeeld met andere miljardairs. Zo heeft hij ooit Bill Gates, de oprichter van Microsoft, getrakteerd op een maaltijd in een restaurant van de fastfoodketen. Het meest opvallende dat toen is gebeurd is dat Buffet de maaltijd heeft betaald met kortingsbonnen.

‘Weet je nog hoe we lachten toen we samen naar Hongkong reisden en besloten bij McDonald’s te gaan lunchen? Je bood aan te betalen, dook in je zak, en haalde er … coupons uit!’, schreef Gates in 2017 in zijn jaarlijkse brief, die toen gericht was aan Buffett. ‘Het herinnerde ons (Bill en Melinda Gates) eraan hoeveel waarde je hecht aan een goede deal.’

Zelfs wie online winkelt kan genieten van uiteenlopende kortingen dankzij allerlei digitale bonnen. Denk bijvoorbeeld aan zininmeer.be en gratis.be.

3. Laat merkkledij en dure wagens links liggen

Buffett geeft niet graag geld uit luxueuze bolides. Zo heeft hij in 2006 slechts 45.000 dollar betaald om zijn Cadillac DTS in te ruilen voor Cadillac XTS. ‘De waarheid is dat ik slechts ongeveer 3.500 mijl per jaar rijd, dus ik zal zeer zelden een nieuwe auto kopen’, heeft hij ooit gezegd in een interview met Forbes.

De man geeft ook weinig tot geen aandacht aan luxemerken. Zo heeft Buffett jarenlang een flip-telefoon gebruikt alvorens hij in 2020 is overgestapt naar een iPhone. Buffett probeert onnodige uitgaven te vermijden en zei ooit: ‘Spaar niet wat overblijft na het uitgeven, maar geef uit wat overblijft na het sparen.’

Veel experts raden dan ook aan om bij de start van de maand een bepaald bedrag op uw spaarboekje te zetten. Zo verkleint u de kans dat u het geld gaat gebruiken. U verplicht uzelf ook om u gedurende die maand aan een bepaald budget te houden.

4. Enkel leningen afsluiten wanneer nodig

De CEO van het investeringsvehikel Berkshire Hathaway heeft in zijn leven slechts één keer een woonlening afgesloten. Hij heeft dat geld toen gebruikt om een vakantiewoning, ter waarde van 150.000 dollar, in Californië te kopen. Hij had toen voldoende kapitaal voorhanden, maar hij wou dat gebruiken om aandelen in Berkshire Hathaway te kopen.

Voorts heeft hij beleggers al meermaals op het hart gedrukt om niet te beleggen met geleend kapitaal. ‘Ik heb nog nooit een grote som geld geleend in mijn leven. Ik heb ook geen interesse om dat te doen’, heeft hij in 1991 tegen enkele Franse studenten gezegd.

5. Cash gebruiken

Veel mensen gebruiken een betaalkaart om hun betalingen te doen. In de Verenigde Staten (VS) is de kredietkaart één van de populairste betaalmiddelen. Toch geeft Buffett de voorkeur aan cash als betaalmiddel. ‘Ik gebruik 98 procent van de tijd cash. Wanneer ik bijvoorbeeld een restaurant bezoek, zal ik altijd met cash betalen’, heeft hij in 2019 gezegd tegen een journalist van Yahoo Finance.

‘Het klinkt misschien een beetje ouderwets, maar minder vertrouwen op uw kredietkaart kan u helpen om te voorkomen dat u geld uitgeeft dat u niet bezit’, aldus Buffett.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20