Londen is al heel lang een trekpleister bij toeristen, en ook financieel was de Britse stad een locomotief voor de groei van de economie in het Verenigd Koninkrijk. De Brexit heeft de toekomst van de stad veel onzekerder gemaakt, maar deze 20 feiten blijven tot verbeelding spreken.
Londen heeft zich in de jaren voor de Brexit ontpopt tot potentiële een stadstaat, die een derde van de economische groei in het Verenigd Koninkrijk voor z’n rekening neemt. Het spreekt voor zich dat de hoofdstad dan ook het ergst wordt getroffen door de onzekerheid. Eind 2018 werd nog voorspeld dat Londen als financieel centrum liefst 800 miljard euro aan Frankfurt zou verliezen.
De vraag blijft wat op lange termijn het effect van de Brexit op Londen zal zijn. En op Europa, want enkele jaren geleden stelde adviesbureau Deloitte dat Londen belangrijker is voor Europa dan New York voor de VS. Business Insider en Express.be verzamelden een reeks interessante feiten over de meest fascinerende stad op het Europese continent:
1. Het London Eye is even lang als vier voetbalvelden
Het London Eye is het beroemde reuzenrad aan de oever van de Thames. Niet alleen is het een relatief nieuw monument in de stad, het is ook zo groot dat je van de cijfers alleen al gaat duizelen. Mocht je het volledige London Eye uitlrollen, dan is het even lang als liefst vier voetbalvelden. Een voetbalveld is ongeveer 100 meter lang, terwijl de omtrek van de London Eye zo’n 424 meter bedraagt.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
2. Londen bestaat voor 40% uit groen
Londen is voor veel bewoners en toeristen ook een erg aangename stad door de aanwezigheid van groen. Zo vind je er overal gigantische parken en zelfs bossen. Als we al die groene oppervlakte zouden optellen, is groen Londen zelfs drie keer groter dan heel Manhattan. De parken en andere groene zones nemen ongeveer 173km² in.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
3. Kate Middleton en Meghan Markle geven boost aan economie
Koninklijke huwelijken doen het in Londen altijd goed. In 2012, een jaar na haar huwelijk met prins William, zorgde Kate Middleton voor een boost van een miljard pond in de Britse economie. In een poging om haar te kopiëren geeft de gemiddelde Britse vrouw jaarlijks 250 pond uit aan imitaties van schoenen, jurken en juwelen, die door de Hertogin van Cambridge in het openbaar zijn gedragen. Meghan Markle is intussen goed op weg om Kate Middleton, zelfs in tijden van Brexit, in de schaduw te zetten.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
4. Duurste appartement is gelijk aan bbp van de Marshalleilanden
In 2018 veranderde een appartement in Londen voor 160 miljoen pond, bijna 170 miljoen euro, van eigenaar. Volgens de Wereldbank is het bbp van de Marshalleilanden momenteel ongeveer 174 miljoen euro, maar net iets meer dus dan het duurste appartement van Londen. En het is overigens niet de eerste keer dat dit enorme bedrag voor een appartement in Londen betaald wordt.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
5. In Londen worden meer dan 300 talen gesproken
Londen is een stad van veel culturen, en dat merken we ook aan het feit dat er meer dan 300 talen worden gesproken. Het Engels staat uiteraard op de eerste plaats, en daarna komen ook het Bengaals, Gujarati, Punjabi, Kantonees en Mandarijns vaak voor. Er zijn naar schatting 7.000 talen in de wereld. The Economist schat dat er in New York 800 talen gesproken worden.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
6. Langs King’s Cross St. Pancras passeren jaarlijks bijna 100 miljoen mensen
De ochtendspits is druk op de Londense metrolijnen. Waterloo Station was lange tijd het station met de meeste pendelaars, maar sinds 2017 is King’s Cross St. Pancras het drukst bezochte metrostation van Londen. Jaarlijks ontvangt het station 98 miljoen reizigers. ’s Ochtends alleen al gaat het over tienduizenden mensen. Naar verluidt zouden er zelfs meer mensen in het metrostation passeren dan het aantal studenten op de Amerikaanse universiteiten Texas A&M en Dartmouth.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
7. The Shard is met zijn 306 meter het hoogste gebouw
Met 306 meter is The Shard sinds enkele jaren het hoogste gebouw van Londen. In de hele Europese Unie is ook geen enkel ander gebouw hoger. Na de Brexit zou de toren van de Commerzbank in Frankfurt de titel overnemen. Zo extreem hoog is The Shard echter ook niet, want wereldwijd staat het gebouw niet eens in de top 100.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
8. Londense bussen rijden 12.501 keer de wereld rond
Londense bussen rijden jaarlijks meer dan 500 miljoen kilometer. De bekende rode bussen rijden op die manier allemaal samen op één jaar 12.501 keer de wereld rond. De stad heeft een van de meest uitgebreide busnetwerken ter wereld met 19.500 bushaltes en ongeveer 8.500 bussen.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
9. In Londen wonen 62 miljardairs
Londen hoort bij de steden waar de meeste miljardairs ter wereld wonen. In 2018 waren ze met 62, maar dat is wel aanzienlijk minder dan de 103 miljardairs die New York telt. De stad staat wereldwijd op de vijfde plaats, maar was enkele jaren geleden nog de populairste stad voor de superrijken.
10. De kortste afstand tussen twee metrostations is amper 260 meter
Je hoeft in Londen nooit lang te wandelen voor je een metrostation bereikt. The Telegraph berekende dat twee opeenvolgende stations zelfs op maar 260 meter van elkaar liggen. Te voet doe je er 20 seconden over, maar een ticket zou je meer dan 5 euro kosten.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
11. Zelfs de Romeinen kwamen al in Londen shoppen
Londen was al een commercieel centrum voor de Vesuvius uitbarstte, want van 50 tot 410 A.D. was Londinium de grootste stad in Britannia. De stad was een commercieel centrum in het uitgebreide Romeinse Rijk en geïmporteerde goederen kwamen van Gallië, Rome, Spanje en Griekenland. De Vesuvius barstte uit in 79.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
12. Er wonen meer mensen in Londen dan in heel Israël
Het inwonersaantal van Londen is groter dan dat van Israël. Momenteel wonen er in de Britse hoofdstad 8,6 miljoen mensen. Verwacht wordt dat de bevolking zal groeien tot 9 miljoen in 2021 en tot 10 miljoen in 2031. Door de onzekerheid van de Brexit hebben recent wel een pak mensen Londen verlaten.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
13. Het bbp van Londen is hoger dan dat van Saoedi-Arabië
Het bbp van Londen wordt geschat op 640 miljard euro en dat is net iets meer dan dat van Saoedi-Arabië (622 miljard euro) en zelfs veel meer dan dat van België (423 miljard euro). Ook dit staat onder druk van de Brexit.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
14. Vier op vijf Londenaars werken in dienstverlening
Uit cijfers van enkele jaren geleden blijkt dat tot 85% van de werkende bevolking, zo’n 3,2 miljoen mensen, actief is in de dienstverlening. Dat is ongeveer evenveel als de volledige bevolking van Uruguay, dat 3,4 miljoen inwoners telt.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
15. 20% van de Londense werknemers pendelt dagelijks
Het is duur om in Londen te wonen, en veel werknemers pendelen dan ook dagelijks vanuit andere delen van het land naar de Britse hoofdstad. Zo’n 20% van de mensen die overdag in Londen werken, verlaten de stad na de werkuren.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
16. Wolkenkrabber ‘The Gherkin’ is voor 700 miljoen pond verkocht
‘The Gherkin’, een van de populairste wolkenkrabbers in Londen, is enkele jaren geleden aan een Braziliaanse miljardair verkocht. Hij betaalde volgens de BBC liefst 700 miljoen pond. Daarmee kost het gebouw meer dan vijftien vliegtuigen van het type Airbus A318.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
17. Vastgoed in Londen is 1,77 biljoen pond waard
De collectieve waarde van het vastgoed in Londen ligt meer dan vier keer hoger dan de prijs van alle huizen in Birmingham, Manchester, Edinburgh, Glasgow, Cardiff, Bristol, Liverpool en Sheffield samen. Nochtans is de waarde van het vastgoed eind 2018 voor de eerste keer sinds 2009 gedaald. Veel huizen in worden aangekocht als investering, en niet als woonplaats.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
18. Londen is de zesde grootste stad van … Frankrijk
Er wonen meer Fransen in Londen dan in Bordeaux, Nantes of Straatsburg. Volgens de Franse ambassade leven er zo’n 300.000 tot 400.000 Fransen. Enkel in Parijs, Marseille, Lyon, Toulouse en Nice wonen meer Fransen.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
19. Londen telt de meeste hoog opgeleide inwoners van Europa
In sommige delen van de stad hebben twee op drie werkende inwoners een diploma van hoger onderwijs. De stad is dan ook wereldwijd een van de belangrijkste plaatsen voor topfuncties. Londen trekt uit de hele wereld talent aan om in de stad te komen werken.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
20. Financiële centrum tolereert geen democratie
De City of London, het financiële centrum van de Engelse hoofdstad, tolereert geen democratie en wordt bestuurd door de Corporation of the City of London. Dit bestuur hoeft aan niets en niemand verantwoording af te leggen en hoeft zich weinig aan te trekken van de wetten en democratische structuur die in de rest van het Verenigd Koninkrijk gelden. Ook het Britse parlement heeft geen zeggenschap over de City.