Roemenië staat voor begrotingsdilemma onder druk van EU


Key takeaways

  • De gekozen president streeft naar een tekort van 7,5 procent ten opzichte van het bbp in 2025 zonder belastingverhogingen.
  • Roemenië moet een coalitie vormen die economische hervormingen kan doorvoeren en een evenwicht kan vinden tussen het terugdringen van de uitgaven en een beleid dat de economische groei stimuleert.
  • Als het hoge tekort niet wordt aangepakt, kan dat leiden tot een verlaging van de Roemeense kredietwaardigheid, verlies van EU-fondsen en ernstige gevolgen voor de Roemeense economie en reputatie.

Roemenië staat voor een dringend budgettair dilemma. De gekozen president, Nicusor Dan, streeft naar een tekort van 7,5 procent ten opzichte van het bbp in 2025, waarbij belastingverhogingen in de beginfase van de begrotingsplanning worden vermeden. Het huidige tekort bedraagt echter 9,3 procent, waardoor de toegang van Roemenië tot cruciale fondsen van de Europese Unie in gevaar komt en de Roemeense kredietwaardigheid mogelijk verlaagd wordt. Dan, die een eurosceptische rivaal heeft overwonnen, draagt nu de verantwoordelijkheid om een centristische regering te vormen die in staat is om deze financiële uitdagingen aan te pakken.

Europese Commissie voorspelt aanhoudend hoge tekorten

De taak is complex: de economische groei vertraagt en de Europese Commissie voorspelt aanhoudend hoge tekorten. Dan moet een coalitie samenstellen die de nodige economische hervormingen kan doorvoeren zonder zijn toevlucht te nemen tot impopulaire belastingverhogingen. Dit streven staat onder nog meer druk van extreem-rechtse groeperingen die tegen bezuinigingen zijn.

Dan moet een evenwicht vinden tussen bezuinigen en beleid uitvoeren dat de economische groei stimuleert, en tegelijkertijd aanzienlijke belastingverhogingen op de korte termijn vermijden. De gekozen president heeft beloofd om tijdens zijn eerste termijn geen belastingverhogingen door te voeren, wat zijn begrotingsplanning nog ingewikkelder maakt.

Mogelijke boetes of sancties voor Roemenië bij gebrek aan actie

De Europese Commissie heeft ook duidelijk gemaakt dat ze van Roemenië verwacht dat het zijn hoge tekort aanpakt en voor een stabiel economisch klimaat zorgt. Als het land dit niet doet, kan dit leiden tot verdere actie van de EU, waaronder mogelijke boetes of sancties. Dit voegt een extra laag van druk toe op de regering van Dan om hun begrotingsplanning weer op de rails te krijgen.

Als Roemenië er niet in slaagt om zijn tekort aan te pakken en zinvolle economische hervormingen door te voeren, loopt het land het risico een lagere rating te krijgen en de toegang tot cruciale EU-fondsen te verliezen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de economie en de reputatie van het land, waardoor het voor de regering van Dan nog moeilijker wordt om haar doelen te bereiken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.