Nieuw record! Oost-Europeaan telt 170 miljoen euro neer voor penthouse in Londense One Hyde Park

In de Britse hoofdstad Londen heeft ‘een niet nader genoemde Oost-Europeaan’ 170 miljoen euro (140 miljoen pond) neergeteld voor een penthouse op One Hyde Park, waar ‘s werelds duurste flatgebouwen staan.

One Hyde Park telt in totaal 86 luxe-appartementen en huisvest een paar van de rijkste en meest invloedrijke personen ter wereld. Onder hen Russische oligarchen, Arabische sjeiks en Europese miljardairs. 

Een penthouse met twee verdiepingen werd in 2012 voor 162 miljoen euro verkocht aan Rinat Akhmetov, de rijkste man van Oekraïne. Dat record ligt nu aan diggelen, al besteedde Akhmetov nog wel 72 miljoen euro aan de inrichting van het penthouse, dat zich uitstrekt over de twee hoogste verdiepingen van het gebouw en naast kogelvrij glas ook over een panic room en een prachtig uitzicht over het Serpentine meer in Hyde Park beschikt.

One Hyde Park bestaat uit vier glazen gebouwen die met elkaar verbonden zijn. Het bevindt zich aan de zuidkant van het bekendste park van de Engelse hoofdstad, met het wereldbefaamde warenhuis Harrods op wandelafstand. Projectontwikkelaar Project Grande sloot een contract met het nabijzijnde hotel Mandarin Oriental. Daardoor staan 86 werknemers dag en nacht klaar om aan de wensen van de bewoners te voldoen. Een telefoontje volstaat om een eetmaal te laten rukken uit het sterrenrestaurant Dinner by Heston Blumenthal.

Bij de bouw van One Hyde Park werden enkel de duurste materialen gebruikt. Zo werden 15 verschillende soorten marmer en het hout van een volledig eikenbos gebruikt . Parkeerplaatsen in de ondergrondse garage zijn dubbel zo groot als normaal om de verschillende Ferraris, Hummers en Bentleys te kunnen stallen. Verder is er een filmtheater, een ontvangstzaal voor 100 gasten, een virtuele golfbaan waarop ‘s werelds ‘topgreens’ kunnen worden gesimuleerd, een fitnesstudio, een spa, een squashzaal en uiteraard een wijnkelder. Wie een appartement met 5 slaapkamers bezit betaalt gemiddeld nog eens 15.000 euro aan maandelijkse kosten.

Het volledige project werd gefinancierd door de Britse vastgoedontwikkelaar CPC Group en een investeringsmaatschappij die eigendom is van de premier van Qatar. Met verkopen die in totaal 1.790 miljoen euro bedragen is de kostprijs van het project, die op 1.380 miljoen euro wordt geraamd, al volledig terugverdiend.

De verkoop van 170 miljoen euro is een absoluut record. Volgens Nick Candy, een van de projectontwikkelaars van One Hyde Park, raakt de luxemarkt voor vastgoed stilaan oververhit.

‘Sommige prijzen die worden betaald zijn onrealistisch en onhoudbaar.’

De vrees voor een nieuwe vastgoedbubbel is dan ook niet ver weg. Hoewel de pre-crisis prijzen nog niet opnieuw zijn bereikt, stijgt vastgoed in Groot-Brittannië jaarlijks met 10%. 

In Londen noteren de prijzen in het luxesegment al ruim 80% hoger dan in 2009.

De collectieve waarde van het vastgoed in Londens 10 sjiekste buurten wordt geschat op 552 miljard Britse pond. Dat is exact de waarde van al het vastgoed in Wales, Schotland en Noord-Ierland gecombineerd.

Een belangrijk gedeelte van zijn exclusieve residentiebuurten wordt geconfronteerd met een opvallend grote leegstand. Luxepanden worden er massaal opgekocht door buitenlandse investeerders, maar die hebben meestal geen enkele intentie om van de Britse hoofdstad hun belangrijkste domicilie te maken. Zo zou 37 procent van de kopers van woningen in de meest luxueuze buurten van Londen geen plan om zich hoofdzakelijk in de stad te vestigen.

Onderstaand filmpje staat u toe even te kijken hoe een ‘gemiddeld’ appartement in One Hyde Park er uitziet.

Meer