Meghan Markle is een zegen voor de luxemerken

De toetreding van de Amerikaanse actrice Meghan Markle tot de Britse koninklijke familie kan een belangrijke injectie betekenen voor de omzetten van de luxemerken. Dat zegt Madison Darbyshire, redacteur bij de Britse zakenkrant Financial Times.

Darbyshire verwijst daarbij naar de plotse piekomzet bij brillenfabrikant Finlay na de eerste publieke verschijning van Markle met de Britse prins Harry in september op de Invictus Games in Toronto. Foto’s van het evenement toonden Markle met een bril van Finlay. Het merk kon de daaropvolgende vierentwintig uur een piekverkoop van 20.000 pond registreren. “Ook beroemdheden zoals Jessica Alba of Rihanna werden al met brillen van het bedrijf gefotografeerd,” zegt David Lochhead, mede-oprichter van Finlay, tegenover de Britse zakenkrant. “Daarbij kon eveneens een omzetgroei worden opgetekend, maar die impact bleef toch meer beperkt dan bij Meghan Markle.” Analisten menen dat andere Britse luxemerken eveneens een belangrijke injectie mogen verwachten omdat Markle met hun producten was gezien. Onder meer wordt gewag gemaakt van fabrikanten zoals Barbour, Mulberry en Burberry. Een foto waarop Markle zwarte laarzen van Hunter draagt, deed in februari de wereldwijde zoekopdrachten naar het merk met 18 procent stijgen.

Kate Middleton

“De Verenigde Staten vertegenwoordigen ongeveer 20 procent van de totale online verkopen van Finlay,” zegt Lochhead nog. “Na de publiek verschijning van Markle liep dat aandeel op tot 40 procent. Die interesse bleek ook blijvend.” “De Amerikaanse omzet van Finlay is met 2.700 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. De Percy, het model dat Markle droeg, vertegenwoordigt nu 80 procent van de totale verkopen.” [media-credit name=”Getty Images for the Invictus Games Foundation /AFP” align=”aligncenter” width=”773″][/media-credit] Als een Amerikaans lid van een koninklijke familie heeft Meghan Markle volgens Fflur Roberts, specialist luxemarkten bij het onderzoeksbueau Euromonitor, een grote macht om de positie van merken in de Verenigde Staten te versterken. “Meghan Markle kan voor veel bedrijven de deuren van de Amerikaanse markt openen,” meent Roberts. “De hele wereld kijkt welke kleding Markle draagt en zal die producten eveneens willen hebben.” Een gelijkaardig effect kon worden opgemerkt bij het huwelijk van Kate Middleton zes jaar geleden met de Britse prins William. Ook Middleton slaagde erin om merken na een publiek optreden op korte tijd een gigantisch omzet te bezorgen. Onder meer merken zoals Zara, Topshop en LK Bennett konden daarvan tenvolle profiteren. Volgens Konrad Jagodzinski, analist bij Brand Finance, kan Markle op termijn zelfs een grotere impact hebben dan Kate Middleton. Ook Flfur Roberts denkt dat consumenten zich wellicht gemakkelijker met Meghan Markle zullen kunnen associëren dan met Kate Middleton. Weliswaar had Kate Middleton geen adellijke stamboom, maar toch kon ze tot de klassieke Engelse elite worden gerekend. Met Markle, een actrice met Afro-Ierse achtergronden, lijkt de afstand tot de gemiddelde consument minder groot. (mah)