Voor de bagatel van 808 miljoen euro is dit Londens icoon het uwe

In Londen wordt de iconische Gherkin building te koop aangeboden voor 640 miljoen Britse pond (808 miljoen euro). Eerder dit jaar was het gebouw in handen gekomen van een curator nadat de eigenaars – Evans Randell en het Duitse IVG – er niet in waren geslaagd hun schulden te herstructureren. Ze kwamen in de problemen toen de Zwitserse franc sterk in waarde begon te stijgen tegenover het Britse pond.

De verkoop is in handen van de vastgoedtak van bureau Deloitte en vastgoedspecialist Savills. De verwachting is dat het gebouw meer zal opbrengen dan de vraagprijs, gezien de sterke vraag naar luxelocaties in de Britse hoofdstad.

IVG en Evans Randall kochten de Gherkintoren in 2007 van de verzekeringsmaatschappij Swiss Re voor 600 miljoen pond. Dat was toen een record en het geld werd hen geleend door een consortium van 5  banken waaronder de Bayerische Landesbank.

Al in 2009 kwamen de kopers in de problemen toen ze de aflossing niet nakwamen. Gherkin is voor 99% verhuurd aan bedrijven, waaronder Swiss Re en Sky News. Die betalen gemiddeld 770 euro huur per vierkante meter.

Meer
Mijn Volglijst

Valuta: dollar fundamenteel beter dan euro

27/11/2021 09:24

(ABM FN-Dow Jones) Fundamenteel staat de Amerikaanse dollar er beter voor dan de euro. Dit vindt valuta-analist Joost Derks van iBanFirst.

Daarbij verslechtert de coronasituatie in Europa "in rap tempo met mogelijk hardere lock-downs tot gevolg". De euro/dollar is hier afgelopen week ook al op vooruit gelopen, maar werd aan het eind van de afgelopen handelsweek een halt toegeroepen, zag Derks.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20