8 zaken die u niet wist over het financiële hart van Europa: de Londense City

De Square Mile is een klein gebied in de Britse hoofdstad Londen, waar een groot deel van de globale financiële activiteit is gecentraliseerd. Wat weinigen weten is dat dit gebied over een zeer speciale status beschikt:

1. De City of London, het financiële centrum van de Engelse hoofdstad, tolereert geen democratie. 

2. De City wordt bestuurd door de Corporation of the City of London. Dit bestuur hoeft aan niets en niemand verantwoording af te leggen.

3. De Corporation hoeft zich weinig aan te trekken van de wetten en democratische structuur die in de rest van het Verenigd Koninkrijk gelden. Ook het Britse parlement heeft geen zeggenschap over de City.

4. De Corporation stuurt een lobbyist naar het lagerhuis, genaamd `the remembrancer`. Die zorgt ervoor dat de rechten en privileges van de City worden beschermd.

5. De Londense City kan worden beschouwd als een offshore staat.

6. Ook de burgemeester van Londen krijgt geen vat op het financiele centrum. Binnen de jurisdictie van de City kunnen oligarchen, kleptocraten, gangsters en drugshandelaren vrijelijk hun gang gaan en geld witwassen.

7. De autonomie van de City maakt het ook onmogelijk om een effectieve regulering van globale financiële markten af te dwingen.

8. Alle regeringen die hebben getracht de City te democratiseren hebben gefaald.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20