Key takeaways
- Duitsland stuurt zijn eerste permanente buitenlandse troepenmacht sinds de Tweede Wereldoorlog naar Litouwen.
- De Pantserbrigade 45, bestaande uit bijna 5.000 soldaten, wordt gestationeerd in Vilnius, de hoofdstad.
- De Duitse inzet om de oostflank van de NAVO veilig te stellen en elke centimeter NAVO-grondgebied te verdedigen, wordt door deze stap versterkt.
Duitsland heeft een historische beslissing genomen door zijn nieuw gevormde Pantserbrigade 45 in te zetten in Litouwen. Dit is de eerste permanente inzet van buitenlandse troepen door de Bundeswehr sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit is de eerste permanente buitenlandse troepeninzet door de Bundeswehr sinds de Tweede Wereldoorlog. Deze stap is een reactie op de Russische agressie tegen Oekraïne en betekent dat Duitsland zich inzet om de oostflank van de NAVO veilig te stellen.
De brigade, die uit bijna 5.000 soldaten bestaat, is gestationeerd in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. De inzet dient als een krachtig afschrikmiddel tegen potentiële tegenstanders en versterkt de belofte van Duitsland om elke centimeter NAVO-grondgebied te verdedigen.
De logistiek achter de inzet
Litouwen, gelegen tussen de Russische exclave Kaliningrad Oblast en Wit-Rusland, heeft zijn defensiecapaciteit actief versterkt. Het heeft 44 moderne Leopard 2 A8 hoofdgevechtstanks besteld, hetzelfde model dat door de Duitse brigade in Litouwen wordt gebruikt, wat een naadloze samenwerking tussen de twee strijdkrachten mogelijk maakt.
De oprichting van de brigade vereiste een uitgebreide logistieke en financiële planning. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van infrastructuur, waaronder de bouw van kazernes, nieuwe wegen en een spoorlijnverlenging ter ondersteuning van het militaire oefenterrein Rudninkai, de hoofdbasis van de brigade. Er worden ook scholen en kleuterscholen gebouwd in Vilnius en Kaunas om onderdak te bieden aan de gezinnen van de soldaten.
Personeelswerving blijft uitdaging voor de Bundeswehr
Hoewel de stationering naar verwachting eind 2027 voltooid zal zijn, blijft het aantrekken van personeel een uitdaging voor de Bundeswehr. Om dit probleem aan te pakken heeft Duitsland maatregelen genomen om het aantrekkelijker te maken om aan de oostflank van de NAVO te dienen, waaronder verbeterde arbeidsomstandigheden, hogere toelagen en betere ondersteuning na de inzet.
Bovendien wil Duitsland zijn totale troepensterkte verhogen tot 203.000 tegen 2031. Er zijn wetswijzigingen doorgevoerd om een militaire carrière aantrekkelijker te maken, met meer flexibiliteit en financiële prikkels.
Toezegging op lange termijn
De aanwezigheid van Duitsland in Litouwen gaat terug tot 2017, toen het de leiding op zich nam van de multinationale NAVO-battlegroup die daar gestationeerd is. De permanente stationering van de pantserbrigade 45 is gebaseerd op een intergouvernementele overeenkomst tussen Duitsland en Litouwen, die Duitsland uitgebreide rechten verleent, waaronder het huurvrije gebruik van Litouwse eigendommen, de opslag van wapens en munitie, en de exploitatie van veldpostkantoren.
De overeenkomst voorziet ook in de oprichting van Duitstalige kleuterscholen en scholen, die een uitgebreid Duits curriculum zullen aanbieden dat leidt tot erkende kwalificaties in zowel Duitsland als Litouwen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!